Foto: SVT

Storgrossistens kamp mot svinnet

Uppdaterad
Publicerad

Företaget har drygt 2.500 leveranser om dagen och mycket av produkterna handlar om färskvaror. Det gör att frågan om svinn ständigt finns i bakhuvudet.

– Dels handlar det om det etiska. Vi måste se till att äta upp de produkter som produceras i världen. Det andra är ju det ekonomiska perspektivet. Kan vi sälja produkter innan de passerar bäst före-datumet så hjälper det vår ekonomiska vinst, säger försäljningschefen Stefan Calrell.

Inlett samarbete med kommunen

Som en del i jobbet med svinnet har företaget inlett samarbeten med flera aktörer. Samarbetena innebär att de köper produkter som håller på att gå ut till en billigare peng.

En av kunderna är Halmstads kommun.

– De erbjöd oss att köpa artiklar som börjar närma sig bäst före-datum. Sedan kör de ut det direkt i köket och på så vis kan vi handla billigare produkter och det blir ett mindre svinn, säger Joakim Lindh, verksamhetschef på måltidsservice i Halmstads kommun.

Finns det inte en risk för sämre kvalitet på maten?

– Nej bäst före datum har inte passerat när i köper produkterna.

LÄS MER: Hemlösa tar del av matsvinnet

Vill se mer jobb från Livsmedelsverket

Samtidigt efterlyser Stefan Calrell, försäljningschef på Martin & Servera att Livsmedelsverket ska göra mer i frågan.

– Man har goda intentioner. Man tar fram broschyrer men det når inte ut. Jag ser framför mig att man går samman med dagligvaruhandeln och gör en nationell kampanj.

På Livsmedelsverket välkomnar man att företag engagerar sig i frågan.

– Statliga medel för den här typen av frågor är förhållandevis små om man jämför med medel som marknadsaktörer förfogar över. Men de fakta och underlag som vi tar fram kan ju andra aktörer använda i sin kommunikation och det sker också, svarar Ingela Dahlin, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Stjärnkocken Paul Svenssons 5 tips – så minskar du matsvinnet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matsvinnet

Mer i ämnet