Matilda Wallentin spelar i dag i killarnas U10-lag, men om föreningen lyckas med sina planer kan det bli ett ungdomslag för tjejer framöver.

Flicklag saknas – stor glapp upp till damlaget

Uppdaterad
Publicerad

10-åriga Matilda Wallentin får spela med killaget om hon ska fortsätta med ishockeyn i Halmstad. Trots att intresset från tjejer ökar saknas ungdomslag för flickor. Men inom klubben diskuteras nu hur glappet mellan barnhockeyn och damlag ska täppas igen.

På isen i Halmstad arena pågår Tre kronors hockeyskola, en av Svenska ishockeyförbundets satsningar på att få fler barn, och inte minst flickor, till sporten.

– Kvinnorna är halva vår befolkning och vill vi växa som idrott så måste vi få med tjejerna, säger Tommy Boustedt, generalsekreterare för Svenska ishockeyförbundet i en intervju med SVT.

LÄS MER: Hockeyboom bland tjejer – tusentals fler efter satsning

På rinken i Halmstad är nästan hälften av barnen i hockeyskolan tjejer. Men för de tjejer som vill fortsätta efter hockeyskolan finns inga lag förrän de når upp till seniornivå och kan ta plats i damlaget. Och så ser det ut på många orter.

Spelar i killaget

Matilda Wallentin är en av de äldre tjejerna i hockeyskolan i Halmstad och hon spelar i dag med killarnas U10-lag.

Men hon hade gärna spelat i ett tjejlag i stället, medger hon.

– Ja, det hade varit roligare om hade varit fler tjejer, säger hon.

Ambitionen att starta flicklag

– Vi märker att det är ett stigande intresse och att vi får allt fler flickor som vill spela i vår yngsta verksamhet, hockeyskolan, säger Linuz Söderberg, ungdomsansvarig i Halmstad hockey.

Men ändå är det i dag för få tjejer för att få ihop ett helt lag på ungdomssidan.

– Vi behöver sätta en strategi för att rekrytera flera tjejer. Ambitionen på sikt tycker jag är att vi ska kunna erbjuda ett ungdomslag för flickor, säger Linuz Söderberg.

Redan till helgen kommer klubben att hålla ett möte för att staka ut framtiden i just den här frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.