Klicka på klippet för att höra vad Slimane tänker om domen. Foto: Privat

Strandkörningen frias även i hovrätten – åklagaren överklagar inte till HD

Publicerad

Även hovrätten anser att det inte var brottsligt att köra på bilstranden i Mellbystrand. Tilltalade Patrik Slimane är missnöjd med domslutet men åklagare Caroline Nilsson kommer inte överklaga till Högsta domstolen.

– Jag hade gärna sett att jag hade blivit dömd för brott mot terrängkörningslagen, säger Patrik Slimane när SVT frågar hur det känns att återigen frias från brott.

Det var i augusti 2019 som Slimane, medlem i föreningen strandmiljö Laholm, frivilligt körde på bilstranden för att sedan polisanmälas och få frågan prövad i rätten.

Tingsrätten bedömde att området där Slimane körde anses som väg och inte som terräng och därför friades han mot brott för terrängkörningslagen. Hovrätten för västra Sverige fastställer nu att Slimane inte har kört i terräng på barmark och att han därför frias för brott mot.

Hovrätten skriver bland annat ”T.ex. kan en sträcka över en sjöis vara en ”väg” utan att den först iordningställs på något sätt och trots att den existerar endast en del av året.” Men förtydligar att hovrätten i ett generellt perspektiv inte har ”slagit fast” att stranden utgör en väg.

Kommer inte överklaga

Då Patrik Slimane själv har friats från brott kan han inte överklaga domen till Högsta domstolen. Åklagare Caroline Nilsson har dock möjlighet men har beslutat att inte överklaga.

– Jag tyckte det var viktigt att det blev en prövning i hovrätten, men nu har hovrätten kommit fram till detta och jag kommer inte att klaga på det, säger åklagare Caroline Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.