Studenter på Högskolan i Halmstad fanns på i fuskligans kundregister. Foto: SVT/TT

Studenter på högskolan i Halmstad riskerar att kastas ut

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare 32 personer som fuskat på högskoleprovet mister sitt provresultat. Det har Universitets-och högskolerådet beslutat. Bland dessa finns en eller flera studenter på Högskolan i Halmstad. Flertalet av dem löper nu stor risk att utestängas från sina utbildningar.

Personerna skrev högskoleprovet våren respektive hösten 2017. Samtliga var listade i det kundregister som Ekobrottsmyndigheten fann vid polisens tillslag mot fuskligan HP-hjälpen våren 2018.

Ett 20-tal av de 32 studenterna är numera högskolestudenter efter att ha antagits med hjälp av sitt fuskresultat på högskoleprovet. De riskerar nu att inte få fullfölja utbildningen.

De berörda universiteten och högskolorna kommer meddelas och kan därefter frånta de fuskande studenterna deras studieplats.

Fler kan stängas av

Bortsett från Högskolan i Halmstad finns de fuskande studenterna på bland annat Karolinska institutet, Jönköping University och Örebro universitet. I de flesta fallen rör det sig om utbildningar med tuff konkurrens och hög status, exempelvis inom medicin och juridik.

UHR har nu återkallat provresultat för sammanlagt 107 personer. Före midsommar väntas ytterligare ett 40-tal fuskare få liknande besked.

Detta har hänt

UHR fick de första indikationerna om organiserat fusk hösten 2015.

Ett år senare blir det en brottslig handling att använda otillåtna hjälpmedel under ett högskoleprov. Dessutom kan provfuskare stängas av från provet i två år.

Våren 2018 gör polis och Ekobrottsmyndigheten tillslag under pågående prov, och hösten 2018 väcks åtal mot både fuskförmedlare och fuskköpare.

Ett flertal personer har dömts i tingsrätt samtidigt som åklagare och UHR parallellt utreder ytterligare misstänkta fall.

Regeringen har tillsatt en utredning med uppgift att se om det går att införa krav på kroppsvisitation vid högskoleprovet. Betänkandet väntas nu i sommar.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.