Foto: SVT

Succéstart för Fotboll utan gränser

Publicerad

Det blev i veckan en kanonstart för integrationsprojektet Fotboll utan gränser. Ett projekt som bland annat ska få flickor med utländsk bakgrund att inkluderas i föreningslivet. Den första träningen lockade runt 20 tjejer till Andersbergshallen.

– Det är jätteroligt! Jättebra! Tummarna upp för detta, utbrister Sara Nazar strax innan Melissa Saciri gör ett statement.

– Och förresten: inga killar!

Ljudnivån var under torsdagskvällen hög i Andersbergshallen i Halmstad. Men det var skratt och entusiasm som hördes. Kanske inte så konstigt när tjejerna slapp killarna på fotbollsplanen.

– Killarna brukar tacklas så det är mycket roligare att spela med tjejerna. Och så får man fler vänner att hänga med, säger Ikran Mahamoud.

Marija Petrovic har velat spela fotboll med tjejer länge.

– Jag hittade inga lag med tjejer i. Det enda jag hittat är några lag med killar, säger hon.

”En inkluderande kommun”

Kanske blir det nu ändring på det. I juni presenterade fotbollsklubben IS Halmia och Halmstads kommun ett nytt integrationsprojekt med fokus på att få in flickor med utländsk bakgrund i föreningslivet.

– Vi strävar efter att vara en inkluderande kommun och vi ser att Halmia i det här projektet har möjlighet att nå målgrupper som har behov av en meningsfull sysselsättning på fritiden, sa Carl Fredrik Graf (M), kommunstyrelsens ordförande, då.

I torsdags hölls den första träningen för tjejerna och det blev en succé med en bättre uppslutning än Susanne Erlandsson, ordförande i Halmia, hade vågat hoppats på.

– Det här är ett sätt att jobba med integrationsfrågor och det är ännu viktigare att vi jobbar med tjejerna för det är väldigt många pojkar vi suger upp. De här flickorna har bott i Sverige under en lång tid men kanske inte hittat en förening dit de kan komma utan krav, säger Susanne Erlandsson.

Vill till HBK

Förresten, enligt egen utsago gjorde Ikran Mahamoud fem mål under träningen. Men kanske går Halmia miste om den talangen.

– Jag kommer börja i HBK.

Men det är ju Halmia som är här och tränar er?

– Mmm... Bäst att inte säga nåt, säger hon och flinar finurligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer