Susanna Karlssons villa blev översvämmad efter skyfallet som drabbade Åsa på natten till fredagen. Foto: Privat

Susannas villa översvämmad efter skyfall

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 40 centimeter. Så högt var vattnet i Susanna Karlssons källare i Åsa tidigt på fredagsmorgonen. Skyfallet i norra Halland blev förödande för många villaägare.

– Det är fruktansvärt, säger Susanna Karlsson till SVT Nyheter Halland.

Det kraftiga ösregnet på natten slog extra hårt mot tätorten Åsa i Kungsbacka kommun. Dagvattenbrunnarna mäktade inte med att leda bort vattnet vilket gjorde att många villor med källare drabbades av översvämningar. Susanna Karlsson och hennes man blev väckta klockan tre på natten av hemlarmet som har en fuktsensor installerad i källaren.

– Det är katastrof i hela undervåningen, vi hann inte få undan alla saker. Vattnet bara steg och det var som värst nästan 40 centimeter, säger Susanna Karlsson.

Vattnet fortsatte att stiga trots att räddningstjänsten var på plats och pumpade. Först framåt lunchtid hade vattnet börjat rinna undan. Nu väntar paret på att försäkringbolaget ska komma och dokumentera skadorna.

– Det är förkrossande att se det här hända med sitt hus. Vi kommer att få slänga en massa möbler. Alla vi känner i området har varit med om samma sak, säger hon.

Kritik mot kommunen

Det är inte första gången översvämningar sker i Åsa. Men den här gången tar priset, enligt Susanna Karlsson som riktar kritik mot kommunen.

– Dagvattenledningarna har inte uppgraderats i takt med att stan blivit större, säger hon.

På Kungsbacka kommun menar man dock att dagvattenledningarna är fullt tillräckliga och anpassade efter ortens storlek.

– De är anpassade för normalregn. Man kan inte förebygga extrema skyfall som det här. Det hade sett likadant ut i vilket annat område som helst, säger Bengt Gustafsson, verksamhetschef Drift i Kungsbacka kommun.

Susanna Karlsson har tidigare på fredagen intervjuats av tidningen Norra Halland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.