I klippet får vi följa med till skjutfältet och där berättar Johan Wallefors mer om problemen och åtgärder som Försvarsmakten gör. Foto: Marcus Alakangas/SVT

Svampplockare på militärt skjutfält: ”Risk för dödsfall”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det kan resultera i fängelsestraff har allt från motocrossförare till svampplockare upptäckts på militärens övningsområde på Nyårsåsen i Halmstad den senaste tiden. Att det alltid är tillträdesförbud till området är tydligt skyltat.

– Tyvärr krävs väl en olycka i slutändan för att folk verkligen ska förstå, säger kapten Johan Wallefors.

Försvarsmakten beskriver det som ett återkommande problem att obehöriga personer befinner sig på militärt övningsområde som omfattas av skyddslagen.

– Det är risk för dödsfall. Här är skarpskjutning och vi kör tunga fordon med begränsad sikt, säger Johan Wallefors, chef för övnings- och skjutfältavdelningen på Luftvärnsregementet Lv6.

I klippet får vi följa med till skjutfältet och där berättar Johan Wallefors mer om problemen och de åtgärder Försvarsmakten gör.

Sammanfattningen av Skyddslagen (2010:305)

Syftet med lagen är att förhindra sabotage, terrorbrott, spioneri och grovt rån.

Lagen innehåller också bestämmelser om skydd för allmänheten mot skada som kan uppkomma till följd av militär verksamhet.

Tillträdesförbudet gäller även obemannade farkoster (exempelvis drönare).

Obehörigt tillträde till skyddsobjekt kan ge böter eller fängelse upp till två år.

Att göra avbildningar, beskrivningar eller mätningar av skyddsobjekt kan ge böter eller fängelse upp till ett år.

Den som bevakar ett skyddsobjekt har rätt att besluta om kroppsvisitation, undersöka fordon och beslagta föremål. Om en obemannad farkost finns i närheten av ett skyddsobjekt får våld användas mot den, om andra medel är otillräckliga.

Källa: Skyddslagen (2010:305)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.