Svårare för omhändertagna barn att klara skolan

Uppdaterad
Publicerad

Barn som är placerade i familjehem eller på institutioner har svårare än andra barn att ta sig igenom gymnasiet för att kunna börja på högskola. Det visar en undersökning som Socialstyrelsen har genomfört. Och i de halländska kommunerna är det stor skillnad på hur många av dessa barn som klarar gymnasiet.

Störst andel placerade barn som är behöriga att börja gymnasiet finns i Falkenberg, 73 procent. I Kungsbacka och Halmstad har  två av tre placerade barn fått gymnasiebehörighet och i Varberg är läget sämst, där bara hälften av de placerade barnen har lyckats nå gymnasiebehörighet.

Kungsbacka bäst

Att sen ta sig igenom gymnasiet och få högskolebehörighet är ännu svårare. Störst andel placerade barn som klarar detta finns i Kungsbacka där hälften går ut med godkända gymnasiebetyg, I Halmstad och Falkenberg klarar en tredjedel gymnasiet och får högskolebehörighet och Varberg hamnar återigen i botten där bara vart femte placerat barn klarar gymnasiet och kan börja på högskola.

Socialstyrelsen ser allvarligt på detta och uppmanar kommunerna att ge placerade barn bättre stöd för att klara skolgången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.