Svenska Kyrkan i Halland räknar med många besök i församlingarna denna Allhelgonahelg. Foto: SVT

Svenska kyrkan rustar inför allhelgona: ”Särskilt viktigt i år”

Uppdaterad
Publicerad

Denna allhelgonahelg fokuserar de allra flesta församlingar inom Svenska kyrkan på att hedra de som har gått bort i covid-19. I Göteborgs stift, där Halland ingår, räknar man med fler besökare än normalt.

– Att hedra de som gått bort är särskilt viktigt i år när många inte har kunnat komma på begravningar och annat, säger Torgny Lindén, Svenska kyrkans pressekreterare vid Göteborgs stift.

På allhelgonadagen, den 1 november, höjs besöksgränsen på allmänna sammankomster från 50 till 300 personer i Halland. I det innefattas besökare till exempel kulturevenemang, idrottstävlingar och mässor i kyrkan.

– I de större kyrkorna kan man öka på med lite fler, men jag har svårt att se att man kan ta emot 200-300 personer. Entréerna blir som flaskhalsar när alla ska gå in samtidigt, och då kan man inte ta in 300 personer även om kyrkan inuti kan ta fler, säger Torgny Lindén, Svenska kyrkans pressekreterare vid Göteborgs stift.

Nya lösningar för att välkomna fler

Istället för att anordna mässor med mycket folk satsar många församlingar i Halland på att öka antalet gudtjänster istället.

– På flera ställen dubblerar man gudtjänsterna för att fler ska kunna komma.

Torgny Lindén, Svenska kyrkans pressekreterare vid Göteborgs stift. Foto: Svenska Kyrkan

För de som inte får plats inne i kyrkan, eller av andra skäl väljer att inte närvara på gudtjänsterna, kommer stöd erbjudas ute vid gravplatserna.

– Vi kommer att ha personal ute på kyrkogårdarna. Det kommer finnas både diakoner och präster i många församlingar för att möta människor.

”Noga med att följa alla råd”

Inne i kyrkorna stänger de bland annat av varannan bänkrad och uppmanar alla att hålla avstånd.

– Jag tycker det känns väldigt tryggt och bra att vi är väldigt noga med att följa alla råd. Samtidigt är det väldigt sorgligt att säga nej om det kommer för många, säger Torgny Lindén, Svenska kyrkans pressekreterare vid Göteborgs stift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.