38-åriga Nora Rharnati. Foto: Kristian Åkergren

”Sverige borde rikta sig mer mot utländska kvinnor och män”

Uppdaterad
Publicerad

2006 lämnade Nora Rharnati sitt hemland Marocko för ett liv i Varberg med sin nyblivne man. Hon tycker att Sverige borde bli bättre på att informera nyanlända om de värderingar som finns här när det kommer till jämställdhet mellan könen.

Med anledning av internationella kvinnodagen torsdagen den 8 mars uppmärksammar SVT Nyheter Halland kvinnor som flyttat från ett annat land och hamnat i Halland.

Nora Rharnati tog sig till Sverige för kärlekens skull. Nu har hon bott i centrala Varberg i ett dussin år. Till vardags jobbar hon som undersköterska på ett LSS-boende. Parallellt med det studerar hon till integrationspedagog. Det har gått lång tid sedan hon lämnade Nordafrika, men hon minns fortfarande hur saker och ting förhöll sig.

Samma karriärsmöjligheter

– Det finns en hel del likheter. Som kvinna har man, precis som männen, rätt till utbildning och jobb. Det finns all möjlighet till att göra karriär. Yrken som var dominerade av män är inte det längre. Exempelvis finns det kvinnor i regeringen nu. Två ministrar tror jag, berättar Nora Rharnati.

Samtidigt finns gamla normer och traditioner som till följd av ett mansstyrt samhälle skapat vissa hinder för jämlikheten.

Vissa brister i Sverige

– Till exempel i vissa områden på landsbygden kan kvinnor fortfarande inte bestämma vem de ska gifta sig med, säger Nora Rharnati.

I Sverige har hon alltid känt sig trygg och kan inte erinra sig om att hon behandlats dåligt eller blivit nedtryckt på grund av sitt kön. Hon ser det också som fördelaktigt att samhället är uppbyggt på så sätt att både män och kvinnor ska vara aktiva i arbetslivet.

–Men med åren har jag insett att det finns en del brister. Till exempel skillnaderna i lön mellan könen och den diskriminering av kvinnor som lyfts fram under Metoo-rörelsen, säger Nora Rharnati.

Vill undvika dubbeliv

Dessa frågor är något som Sverige borde komma tillrätta med, menar hon. Samtidigt tycker hon att landet borde bli ännu bättre på att ta hand om de utländska män och kvinnor som kommer hit.

– Vi måste tydligare förklara vad jämställdhet är och vilka rättigheter som kvinnorna har. De får inte hamna i dubbelliv, där de känner sig jämställda i arbetslivet men sen lever kvar i sina gamla värderingar och normer när de är hemma, säger Nora Rharnati.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.