Kerstin Paradis Gustafsson är expert på det textila kirgiziska hantverket. Här står hon framför sin egen jurta. Foto: Åsa Axberg

Sverige och Kirgizistan binds samman i utställning

Uppdaterad
Publicerad

I sex månader kan nyfikna besökare lära sig om Kirgizistans kultur, när konstverk från det Centralasiatiska landet ställs ut på Varbergs fästning.
– Fantastiskt kvinnligt hantverk alltihopa, säger konstnären och författaren Kersin Paradis Gustafsson.

Under lördagen drar utställningen Kirgizistan – konst och världsarv igång på Hallands kulturhistoriska museum, Varbergs fästning.

– Kirgizistan är ett litet land som inte märks särskilt mycket i press och i världen, men som har en fantastisk kultur. Jurtorna är gjorda bara i filtad ull, alla mattor är gjorda av filtad ull och fantastiskt kvinnligt hantverk alltihopa, säger konstnären och författaren Kerstin Paradis Gustafsson.

Textila världsarv

Hon kommer själv från Varberg och är expert på det textila kirgiziska hantverket. Bland annat har hon skrivit en bok om de kirgiziska världsarven filtmattor och jurtor. Ordet jurta betyder hem och är ett flyttbart boende.

– Vi presenterar Kirgizistan med två stora jurtor i utställningen, och mycket föremål som vi fått låna in från Världskulturmuseet i Göteborg. Tillsammans med Kerstins egna föremål från Kirgizistan har vi gjort en fantastisk upplevelseutställning, säger Åsa Axberg, museilektor på Hallands kulturhistoriska museum och producent för utställningen.

Utställningen kan ses på Hallands kulturhistoriska museum från och med i dag, lördag, fram till den 25 augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer