Synskadade lappar till gatuhinder

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen går Synskadades Riksförbund Halland omkring i Varberg för att lappa gatuhinder, som exempelvis felparkerade cyklar. Arbetet är en del av en rikstäckande kampanj som uppmanar allmänheten att visa större hänsyn till personer med synnedsättning.

Förra veckan var Synskadades Riksförbund Halland i Kungsbacka och Halmstad. Under fredagen var det  Varbergs tur att få farliga gatuhinder utpekade genom lappar.

– Lapparna har en väldigt positiv framtoning och det är inget tjurigt meddelande, säger Ulrika Östberg  som själv är blind och är ombudsman för Synskadades Riksförbund Halland.

Var tredje vågar inte gå ut

Gatumiljön upplevs ofta som otrygg bland synskadande och en undersökning gjord av Synskadades Riksförbund visar att var tredje person med en grav synnedsättning låter bli att gå ut på egen hand. Ulrika Östberg bor i Halmstad och vill inte heller hon gå ut själv i centrum.

– Jag förstår siffrorna för det är väldigt otryggt och rörigt. Det är mycket hinder i vägen som skyltar och cyklar. När man går är det ofta cyklar och gångtrafikanter på samma ställen. Cyklar hörs inte och man upptäcker dem först när man är på väg in i dem. Häromdan var det nära att jag stack in käppen i hjulet på en cykel, säger Ulrika Östberg.

Hon har själv aldrig  krockat med en cyklist även om det varit riktigt nära. Men det finns andra hinder som varit i vägen.

– Jag har knallat in i byggnadställningar och sådant. Det är inte alltid man upptäcker dem med käppen nere vid marken, säger Ulrika Östberg.

Kampanj för upplysning

Lappkampanjen är ett sätt att uppmärksamma allmänheten på alla de hinder de utsätter synskadade för.

– Reaktionen man får när de ställt saker i vägen är ”det tänkte vi inte på”. De har nog svårt att sätta sig in i hur det är att inte se, säger Niklas Mattson, ordförande för Synskadades Riksförbund Halland.

Han tror att Halland varken är bättre eller sämre än övriga delar av landet. Men hur det verkligen ser ut klargörs efter att kampanjen utvärderats. Hittills har upplysningsarbetet möts av positiva reaktioner. 

– Butiksägare som ställt skyltar felaktigt på trottoaren säger att de ska bättra sig. Kampanjen går ut på att informera allmänheten och vi ger lite tips. Vår önskan är att människor ställer cykeln där det är avsatt att ställa cykeln och inte på trottoaren. Ofta är det nog att hålla sig till de regelverk som kommunen ställt upp, säger Niklas Matsson.

Uppmanar till hänsyn

En undersökning från Novus visar att  endast sju av 10 svenskar vet  att den vita käppen används av personer med helt nedsatt syn för att ta sig fram i trafiken.

– Käppen betyder helt enkelt att här är en människa som inte ser, så visa hänsyn. Ser du någon med vit käpp så fråga gärna om personen behöver hjälp, säger Niklas Mattson och får medhåll av Ulrika Östberg.

– Jag tycker det är positivt om folk bryr sig, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.