Tåget har spårat ur norr om Torup. Foto: Lennart BensonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tågstopp på Nässjöbanan – godståg har spårat ur

Uppdaterad
Publicerad

Det är just nu tågstopp på Nässjöbanan mellan Halmstad–Nässjö efter en olycka utanför Torup. Enligt Hallandstrafiken bör trafiken kunna vara igång som vanligt igen under fredagsmorgonen.

Olyckan inträffade under torsdagseftermiddagen vid Brännögård.

– Det är ett godståg som har spårat ur. All trafik på Nässjöbanan är avstängd, säger Yasmine Möllerström Henstam, kommunikations- och marknadschef på Hallandstrafiken.

Axel hamnat utanför spåret

Ett godståg spårade ur på Nässjöbanan, norr om Torup, på torsdagseftermiddagen. Foto: SVT

Det är i nuläget oklart vad som orsakat olyckan, men vid 19.30-tiden kunde man meddela hur det ser ut på platsen.

– Det är en axel som har hamnat utanför spåret och enligt Trafikverket är det ganska enkelt att lösa. Vagnen har inte tippat eller vält, säger Yasmine Möllerström Henstam.

Ingen person ska ha skadats i samband med händelsen. Trafiken väntas kunna vara igång igen under fredagsmorgonen.

Andra olyckan på kort tid

Det är andra gången på två dygn som ett godståg har spårat ur i Halland. Under natten till tisdagen välte ett godståg med frätande vätska utanför Varberg, vilket drabbar tusentals pendlare varje dag till torsdag då trafiken på Västkustbanan beräknas kunna vara igång igen.

Dagens olycka på Nässjöbanan ställer därför till det rejält i tågtrafiken i Halland.

– Läget är inte bra med tanke på att folk blir strandade mellan Halmstad och Nässjö nu också, säger Yasmine Möllerström Henstam.

Svårt med ersättningsbussar

Flera avgångar är inställda och man försöker få tag på ersättningsbussar.

– Det är svårt. Operatören har meddelat att det är ett jätteproblem eftersom många ersättningsbussar redan går på västkustbanan, säger hon.

Hur kändes det när ni fick veta att detta inte var en så allvarlig olycka?

– Det är en lättnad med anledning av att ersättningstrafiken koncentreras väldigt mycket nu på Västkustbanan efter olyckan i Varberg i tisdags, säger Yasmine Möllerström Henstam.

Arbetet med att få tågets axel på plats färdigställdes under kvällen. Det första morgontåget från Halmstad till Nässjö är beräknat att avgå som normalt liksom första avgången från Nässjö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer