Missfärgade kablar i sommarstugan kan innebära ett överbelastat elnät. Foto: TT

Tänk på elen under vårstädningen

Publicerad

När det är dags att återvända till sommarstugan efter vinterhalvåret är det viktigt att kolla upp elnätet – för säkerheten. Elsäkerhetsverket varnar nu för riskerna med bland annat sprickor och fel som kan uppstå under vintern.

– Vi fick nyligen in anmälan om en batteridriven fönstertvätt som brunnit. Det visade sig att man använt fel adapter, 12 volt istället för 5 volt med förödande konsekvenser. Det är viktigt att alltid använda den laddare som är avsedd för produkten, säger Martin Gustafsson på Elsäkerhetsverkets produktavdelning i ett pressmeddelande.

Eftersom elen inte används i många sommarstugor under vintern kan det ha uppstått sprickor och andra fel som kan innebära en fara för elsäkerheten.

Kolla jordfelsbrytaren

Har sommarstugan en jordfelsbrytare ska du kontrollera att den fungerar och att strömmen bryts när du trycker på testknappen, tipsar Elsäkerhetsverket. Den förhindrar att saker blir strömförande och skadliga. Om den inte slår ifrån, kontakta ett elinstallationsföretag för kontroll. 

– En jordfelsbrytare bryter strömmen snabbt om till exempel en apparats hölje skulle bli spänningsförande. Den minskar därmed risken att någon i din omgivning skadas av el. Om jordfelsbrytare saknas finns det portabla att köpa, säger Martin Gustafsson.

Ett annat råd är att se till att säkringarna i gruppcentralen (proppskåpet) fungerar. Om de är av den gamla sorten är det en god idé att se till att de är ordentligt fastskruvade. Det passar till exempel bra att kontrollera i samband med att du slår till gruppcentralen.

Dammsug bakom kylskåpet

Vidare kan det vara bra att vara uppmärksam på kylskåp. Kompressorn i dessa kan ha startproblem och det kan uppstå elektriska ljusbågar eller elektriska gnistor, upplyser myndigheten.

Damm och smuts bakom kylskåpet kan antändas och leda till en brand. Därför rekommenderas dammsugning vid utrymmet bakom kylskåpet om det behövs.

Var uppmärksam på eluttag och kablar i äldre hus. Missfärgningar kan bero på överbelastning vilket i längden kan leda till brand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer