Telma Gudbjörnsdottir varnar andra för bedragaren som kontaktade henne. Foto: Skärmdump/SVT

Telma sökte lägenhet – hamnade i klorna på bedragare

Uppdaterad
Publicerad

När Telma Gudbjörnsdottir sökte en bostad via sociala medier blev hon kontaktad av en person som påstod sig ha en lägenhet. Men istället för tak över huvudet höll hon på att få sin mejladress kapad. Nu vill hon varna andra.

Hen kallade sig för Linda Olofsson. I ett meddelande på sociala medier påstod hen sig ha fått ett tips att just Telma Gudbjörnsdottir sökte en bostad. Hen kunde erbjuda en lägenhet mitt i centrala Varberg, med en överkomlig hyra. Men för att få se bilder på lägenheten var Telma tvungen att skapa en användare på Linda Olofssons databas.

– Jag trodde att det var en vän till mig som hade hört av sig till henne. Så jag tvivlade inte så mycket på det först, säger Telma Gudbjörnsdottir.

Fyllde i sin mejladress

Telma skickade iväg sin mejladress och föreslog ett lösenord. Hon fick svaret: ”Systemet godkände tyvärr inte lösenordet, lösenordet du väljer måste vara samma som på din mejl”. Telma undrade om hon inte kunde få komma på en visning istället, men fick svaret att Linda Olofsson ”inte vill slösa på någons tid”.

– Hon sa att det bara var hon själv som kunde göra en användare. Men då skulle hon få både min mejladress och mitt lösenord i sina händer. Det var jobbigt, säger Telma Gudbjörnsdottir.

Kapat lösenord kan säljas för pengar

Magnus Lindegren, chef på bedrägerisektionen i polisregion väst, menar att Telmas situation är relativt vanlig.

– Antalet anmälningar ökar väldigt mycket gällande bedrägerier. Komplexiteten i ärendena ökar, och sammantaget får vi större utmaningar. Vi är beredda att ta utmaningarna, säger Magnus Lindegren.

Ett kapat lösenord kan omvandlas till en vara, tjänst eller pengar. Lösenordet kan utnyttjas genom att gärningsmannen skriver till vänner och ber om pengar.

– Hantera dina lösenord och din personliga information som pengar. Du lägger inte dina kontanter under en sten i parken och förväntar dig att pengarna ligger kvar till dagen efter. Hantera dina lösenord som ett värdeföremål, säger Magnus Lindegren.

Riktiga Linda fick sitt foto kapat

Varje dag id-kapas 350 personer runt om i Sverige. Personen på bilden heter inte Linda Olofsson, och hon bor inte heller i Halland.

Det är denna bilden som bedragaren kapade. På bilden ses Linda Frisk. Foto: Privat

Bilden föreställer en kvinna som heter Linda Frisk, och fotot är taget under hennes studietid på Umeå Universitet. I dag bor Linda i Härnösand och när SVT kontaktar henne har hon inte en aning om att någon använder hennes bild och förnamn för att kapa mejladresser. Hon tycker att det känns obehagligt att bli förknippad med någon som försöker lura människor.

– Först reagerar man nästan genom att skratta åt det, eftersom det är så absurt. Men när det har landat litegrann så är det ganska obehagligt. Man skulle kunna bli igenkänd som någon man inte är, och någon som har gjort saker som människor mår dåligt av, säger Linda Frisk.

Varnar på sociala medier

Telma skärmdumpade konversationen med Linda Olofsson och varnade därefter andra på sociala medier. Hon fick respons från andra användare som också varit i kontakt med samma person, som SVT också har pratat med. Man måste tänka ett steg längre, säger Telma Gudbjörnsdottir:

– Jag pratade med min mamma om det här. Hon sa ”Om någon hade skrivit till mig hade jag blivit lurad”. Det är inte alla som tänker sig för. Inte så långt.

Har du blivit lurad?

Har du också råkat ut för mejlbedrägeri? Berätta din historia för oss!

Mejla: halland@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.