18-årige Hampus Johansson i Varberg har spelat tennis i hela sitt liv och drömmer om att göra det på amerikanskt college. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Tennisspelaren Hampus skulle plugga i USA – riskerar att inte kunna åka

Uppdaterad
Publicerad

18-årige Hampus Johansson från Varberg drömmer om att spela collegetennis i USA och nyligen blev han antagen till ett universitet i North Carolina. Nu kan dock drömmen att gå i kras, då han riskerar att inte få något visum på grund av pandemin.

– Det jobbigaste är ovissheten. Att inte veta om jag kommer sitta på ett plan till USA om några veckor eller om jag blir kvar här i Varberg, säger Hampus.

USA är ett av de mest populära länderna bland svenska studenter att plugga utomlands i. Men precis som i resten av världen har coronaviruset tvingat både universitet och skolor att stänga för att istället sadla om till distansstudier. Och ifall distansutbildningen fortsätter i höst kommer utländska studenter att skickas hem. Nya visum för de som ska påbörja studier i landet kommer inte att beviljas. Detta enligt gränsmyndigheten ICE.

Coronapandemin

– Min skola har valt att köra en hybridvariant, alltså hälften online och hälften fysiskt på plats. Det kan komma att ändras när som helst så jag sitter och håller koll hela tiden. Så det finns fortfarande en chans att jag kommer till USA, säger Hampus Johansson.

”Ser mörkt ut”

Eftersom han spelar tennis på hög nivå får han hjälp av en agent i Denver, som arbetar med att hjälpa internationella studenter.

Hampus Johansson har fått en tid med amerikanska ambassaden i mitten på augusti, en dag efter att han skulle börjat sin drömutbildning. Får han sitt visum blir han minst en månad försenad.

– Men det ser mörkt ut och känslan är att det inte blir av, säger 18-åringen.

I klippet berättar han mer om sin situation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet