– Dels handlar det om rena kronor och ören och dels känns det som att vi får upprättelse, säger Britta Brus, en av alla föräldrar som berörs om omvårdnadsbidragsreformen. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Tio tusen föräldrar hamnade i bidragsglapp – nu ska de få sina pengar

Uppdaterad
Publicerad

Runt tio tusen föräldrar till barn med funktionsnedsättningar står utan sina vårdbidrag efter att en reform skapat långa köer hos Försäkringskassan. Men på onsdagen beslutade riksdagen att föräldrar som haft bidrag ska få ersättning i väntan på de nya beskeden. – Det känns som vi får upprättelse, säger mamman Britta Brus.

Britta Brus, som kommer från Göteborg och just nu bor i Varberg där dottern vårdas på sjukhus, är en av tusentals föräldrar som tidigare har haft vårdbidrag men som måste söka om sina bidrag på nytt efter förra årets bidragsreform.

Men på onsdagen fattade riksdagen beslutet att föräldrar som tidigare har haft vårdbidrag ska kunna fortsätta få de gamla bidragen, i väntan på besked om de nya så kallade omvårdnadsbidragen.

– Det känns som en upprättelse att någon faktiskt tagit det här på allvar och ändrat det här, säger Britta Brus.

Enig riksdag röstade ja

Under onsdagens riksdagsdebatt var partierna eniga.

– Långa handläggningstider ska inte påverka rätten till ersättning, sa Mattias Vepsä (S), riksdagsledamot.

Han fick medhåll av Solveig Zander (C) och Pia Steensland (KD), som båda tog upp att deras partier tidigare lyft problemet.

– Siffror som SVT har tagit fram visar att över tio tusen föräldrar tvingas leva utan de här pengarna under väntetiden, de här familjerna saknar buffert för att vara utan de här förmånerna, sa Pia Steensland (KD).

För Britta Brus hade pengarna för bidraget slutat komma in på kontot redan om en månad om inte förändringarna röstats igenom, hör hennes tankar om beslutet i klippet ovan.

Detta innebär beslutet

  • Föräldrar som har haft vårdbidrag under 2019 eller 2020 men där bidraget upphört eller snart upphör kommer kunna få fortsatta utbetalningar av det gamla vårdbidraget, i väntan på besked om omvårdnadsbidrag eller merkostnadsersättning.
  • De som redan är i ett glapp och som kommer att få förlängt vårdbidrag ska enligt förslaget få pengar retroaktivt, enligt Försäkringskassan.
  • Möjligheten att få det gamla vårdbidraget förlängs till den 1 juli 2022.
  • Lagändringen börjar gälla den 1 juli 2020.

Detta är omvårdnadsbidraget

  • Den 1 januari 2019 genomfördes en reform där vårdbidraget ersattes av omvårdnadsbidrag och merkostnadsersättning.
  • Omvårdnadsbidrag är ett bidrag som föräldrar kan få för omvårdnad och tillsyn som barnet behöver utöver vad som är vanligt för barn i samma ålder.
  • Som omvårdnad och tillsyn räknas till exempel särskild träning och praktisk hjälp i vardagen, till exempel vid måltider.
  • Även personer som kan likställas med föräldrar kan få bidraget.
  • Bidraget ges i fyra nivåer och ligger mellan cirka 2 400 kronor och 9 800 kronor i månaden före skatt.
  • Bidraget gäller barn som är under 19 år.
  • Till skillnad från det tidigare vårdbidraget delas bidraget upp i två där merkostnader ansöks separat. Nytt är också bland annat att två föräldrar kan få bidrag för samma barn.

Källa: Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.