Håkan Björklund (C), ordförande i teknik- och fritidsnämnden, om tolvårsregeln på Halmstads utebad. Foto: SVT/TT

Åldersgräns på väg att införas på Halmstads utebad

Uppdaterad
Publicerad

Om du är under tolv år är du i sommar troligen inte längre välkommen till kommunens utomhusbad i Halmstad utan badande vuxet sällskap. Efter förra årets stökiga sommar på Brottets simstadion är nu politiska beslut om hårdare tag på väg att gå igenom.

– Det har varit många som inte kunnat följa normala ordningsregler, säger Håkan Björklund (C), ordförande i teknik- och fritidsnämnden.

Kommunens teknik- och fritidsnämnd tog på tisdagen beslut om att införa ett regelverk på fem punkter för utomhusbaden Brottets simstadion, Furulundsbadet i Oskarström och Getingebadet. Reglerna gäller bland annat att barn under 12 år ska ha en simkunning och badande vuxen som sällskap. Man ska lyssna på personalens anvisningar och polis kommer att tillkallas vid misstanke om brott.

Ska inte klassas som allmän plats

Tidigare har utebaden i Halmstad gått under samma lokala ordningsföreskrifter som alla andra allmänna platser i kommunen.

Men politikerna i kommunen har nu beslutat att utebaden inte längre ska klassas som allmän plats och det är det som ger möjilghet till tuffare regler och ökade befogenheter för badvärdarna, till exempel kan de få tillkalla polis för att få folk avvisade från platsen.

– I och med att det inte längre är en allmän plats kan badvärdarna avvisa personer om de inte följer reglerna, säger Håkan Björklund (C), ordförande i teknik- och fritidsnämnden som enhälligt röstade igenom reglerna på tisdagen.

Ärendet ska nu upp i kommunfullmäktige och om det blir ja även där införs reglerna i sommar.

Tolvårsregeln finns i dag redan på Halmstad arenas inomhusbad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.