Toppchef sparkas ut från kommunhuset i Falkenberg med omedelbar verkan. Foto: SVT

Toppchef i Falkenbergs kommun sparkas – får 1,2 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Chefen för kultur-, fritids-, och teknikförvaltningen i Falkenbergs kommun, Niklas Andersson får lämna sin tjänst. Detta efter att ha varit anställd i tio månader. När han slutar får han tolv månadslöner, vilket motsvarar 1,2 miljoner kronor.

I slutet av september överlämnades en lång lista till kommunchefen Lars Fröding där medarbetare påtalar brister som funnits i ledarskapet. Bland annat skriver de att det saknas struktur i möten, rimliga deadlines och fungerande kommunikation.

De beskriver att bristerna lett till hög arbetsbelastning, omöjliga uppdrag och att de inte kan leverera rätt saker till politiken.

”Ohållbar situation”

– Det finns en allvarlig och samstämmig kritik och det har snabbt blivit en ohållbar situation på förvaltningen. Avvikelsen från det önskade beteendet är så långt att det inte har gått att göra på något annat sätt, säger kommunchefen Lars Fröding i ett pressmeddelande.

På tisdagen fattade politikerna det formella beslutet att säga upp chefen.

Oerfaren

Det var vid rekryteringen känt att chefen saknade tidigare erfarenhet av att jobba i en stor offentlig verksamhet.

– Man får inte vara rädd för att anställa personer med nya perspektiv. Men man lär sig av alla misstag, vi kommer att vara ännu mer noggranna framöver, säger kommunchefen Lars Fröding till SVT Nyheter Halland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.