”Det är inte så att jag haft det här som min huvudsakliga sysselsättning”, säger Ella Kardemark (KD). Foto: SVT

Toppolitikerns ansikte i reklam för hemelektronikkedja

Publicerad

I höstas var Ella Kardemark ansiktet utåt på Kristdemokraternas valaffischer i Halmstad. Nu är hon ofrivilligt ansiktet utåt för en hemelektronikkedja. I en nu pågående kampanj har nämligen företaget återanvänt fem år gamla bilder på politikern.

Ella Kardemark (KD) är ett av Halmstads fem kommunråd. För fem år sedan var hon inte heltidspolitiker. Då fotograferades hon för en hemelektronikkedjas räkning. Företaget äger bilderna och har nu plockat upp dem igen.

I en banner överst på företagets hemsida möts besökarna av Ella Kardemark (KD), tillsammans med företagets reklambudskap.

– Jag är förvånad över att de bilderna fortfarande är aktuella, säger Ella Kardemark (KD).

Inte klandervärt

Det kan skada förtroendet om en politiker gör kommersiell reklam, menar professorn i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, Peter Esaiasson. Men fallet med Ella Kardemark är inte klandervärt eftersom det handlar om fem år gamla bilder, som hon inte själv har någon kontroll över idag, och som togs när hon inte var heltidspolitiker.

– Jag blev lite orolig när jag hörde om det för politiker brukar inte göra reklam. Men det här är bara otur. Man får tänka på hur man använder sina bilder, säger Peter Esaiasson.

Inte orolig

Ella Kardemark är inte rädd att förtroendet för henne som politiker ska ta skada av att hennes ansikte syns utåt för en hemelektronikkedja.

– Nej, det kan jag inte se. Det är inte så att jag haft det här som min huvudsakliga sysselsättning, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer