Foto: Privat

Traditionen med knutgubbar lever kvar i Glommen

Uppdaterad
Publicerad

Knutgubbar blir allt ovanligare i länet men i Glommen lever traditionen vidare.

– Men det är inte lika blodigt allvar som förr, säger Göte Johansson, 70.

I dag är det tjugondag Knut och i Glommen firas högtiden fortfarande med knutgubbar. Men förutsättningarna har ändrats något.

– Förr i världen var här ju aldrig någon låst dörr i Glommen. Då öppna man någons dörr, slängde in gubben i farstun, och så gapade man så högt man kunde, säger Göte Johansson.

En egentillverkad docka

Han poängterar att det i Glommen heter ”knudagobbe”. På sina håll i landet klär personer själva ut sig till knutgubbar men i Glommen är det enligt traditionen en egentillverkad docka.

– Vi gjorde den med kläder som vi fyllde med andra kläder eller halm. Sen hade man naturligtvis ett huvud som man målat ögon, näsa och mun på. Vi såg till att det var en bra och stor ficka på gubben, säger Göte Johansson.

Fickan är till för att familjen som blir ”drabbad” av knutgubben ska fylla den med godis eller något annat som eftertraktas av den yngre generationen.

Ska inte bli avslöjad

Sedan ställs dockan på dörrtrappan. Förhoppningen och sporten för de yngre är sedan att kunna hämta tillbacka dockan utan att de röjer sin identitet.

– Man gick ett gäng som man bestämt i skolan innan. Det var tre fyra stycken om en gubbe. Den tog man ut på kvällen när det blev mörkt, säger Göte Johansson och fortsätter:

– Det var säkert en vecka innan Knut som man gruppera lagen och vem som skulle vara med vem. Det var mycket tjafs där i skolan. Riktigt roligt. Det var väldigt stort med knutgubbar när jag var liten, säger han.

Fick skokräm i ansiktet

Riktigt samma ”allvar” har firandet inte idag. Framförallt riskerar inte barnen något större motangrepp när de slänger fram sina dockor och får dem fyllda med godsaker. 

– När jag var liten satt de äldre killarna, som hade slutat med knudagobbar, och passade inne i husen. När man väl smög fram öppnade de dörren och kleta in skokräm i ansiktet på en. Det hände ofta, det var deras sport, säger Göte Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.