Här sitter Ramy Essam tillsammans med den iranska sångerskan Safoura Safavi. Foto: SVT

Traditionellt och mångkulturellt firande i Varberg

Uppdaterad
Publicerad

Varberg satsade på en nationaldag för alla. Det blev både ett traditionellt och ett mångkulturellt firande. Bland annat med Ramy Essam som tonsatte den egyptiska revolutionen.

– Jag är ingen nationalist. Men jag är väldigt glad över att få delta i ett event som inkluderar alla, säger artisten Ramy Essam.

– Alla ska känna sig välkomna. Vi ska inte bara plocka fram det svenska traditionella utan visa fram det mångkulturella också. Det ska vara ett firande för alla, sa Stefan Johansson, arrangemangsproducent på kultur och fritid i Varberg inför firandet.

Traditionellt firande

Det blev ett traditionellt firande i Varberg. Med flagghissning av förtroendevalda politiker och Varbergs Scoutkår tidigt på morgonen. Och med föreningsparaden som går från Varbergs torg till Societetsparken.

Där kunde man låna picknickfilt och lyssna på musik. Bland annat med Bröderna Lindgren som höll rockkonsert för barn och vuxna ”mellan 4 och 94”.

Inkludera fler grupper

Och så gästade artisten Ramy Essam, som under den egyptiska revolutionen 2011 stod på Tahrirtorget och skrev protestlåtar med krav på regimens avgång, social rättvisa och mänskliga rättigheter.

– Tanken är att det ska vara en familjefest. Men vi vill även bredda nationaldagsfirandet och inkludera fler grupper. Arabiska våren var en stor händelse och det är kul att han har kommit till Sverige, sa Stefan Johansson inför firandet.

Stark hemlängtan

Ramy Essam kom till Malmö på ett tvåårigt stipendium som fristadsmusiker 2014. Efter att ha blivit fängslad och torterad av regimen för sin kamp för demokrati i Egypten. Och även om Ramy Essam är glad över att få delta i nationaldagsfirandet känner han sig dubbel inför det.

– Jag känner en stark hemlängtan och saknar mitt land. Och på samma gång har jag haft ett bra liv här i Sverige och har blivit väl behandlad. Jag tänker på hur jag ska kunna ge något tillbaka, säger han.

Han har haft svårt för att få uppträda med sin musik i Egypten och har blivit varnad för att återvända.

– Och om jag återvänder kan det bli väldigt riskabelt. Alla säger till mig att nej – gör det inte. Det blir svårt för mig att återvända, säger han.

Var inte rädd

Vad vill du säga till publiken här i Varberg?

– Jag vill berätta om vad som händer i andra delar av världen. Att de inte ska ta sin frhet för given och att de har möjlighet att hjälpa andra, säger han.

– Vi lever i en väldigt komplicerad tid för hela planeten. Det finns mycket rädsla överallt. Men jag vill säga att man inte behöver vara rädd. Man behöver inte vara rädd för andra och för dem som är annorlunda, säger Ramy Essam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.