Trakasseras efter torgmöte med SD

Publicerad

En kvinna och hennes sjuåriga dotter i Falkenberg har under ett och ett halvt års tid blivit trakasserade av ungdomsgäng som bor i samma område.

Kvinnan besökte ett torgmöte med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och efter det har fönster krossats, och stenar och ägg kastats mot hennes balkong och fönster.

– Oftast har det varit stenar på rutorna. Det har varit en sten stor som en gatusten genom rutan, genom hela vardagsrummet flög den. Jag sprang igenom allt glassplitter samtidigt som jag såg stenen studsa. Jag klarade mig med glassplitter i tummen, säger Malin.

Var inte medlem

Det började för ett och ett halvt år sedan. Malin lyssnade på Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på ett torgmöte i Falkenberg under valrörelsen 2014.

Vid tillfället var hon inte medlem i SD och ville som hon säger; bara ta del av samhällsinformation.

Malin såg att några ungdomar som bor i samma område som hon och hennes dotter också var på torgmötet. Ungdomarna har i efterhand reagerat på att Malin inte vände ryggen mot Jimme Åkesson på torgmötet, såsom en del andra åhörare gjorde.

På en privat ljudinspelning från ett senare tillfälle strax efter att ungdomarna kastat upp något på Malins balkong hör man hur en av ungdomarna ropar ”Alla som hatar SD vänder ryggen emot hon” (hörs på filmklippet ovan).

Sjuåriga dottern rädd

Efter torgmötet har det kastats stenar, ägg, pinnar och fyrverkerier vid flera tillfällen mot Malins balkong och fönster, och en gång flög alltså en stor sten rakt igenom vardagsrummet. Ett vardagsrum som Malin och dottern inte vågar använda längre.

Hur reagerar din dotter på det här?

– Hon blir jätterädd. En sjuåring ska inte behöva vara med om sådant här. Den senaste tiden har hon inte velat sova i sitt eget rum, säger Malin.

Men det handlar också om verbala attacker.

– Det räcker att vi går till tvättstugan så hör man de här barnen och ungdomarna ropa ”jävla rasist” och ”svennefitta”.

24 fruktlösa anmälningar

Malin har under perioden trakasserierna pågått gjort 24 polisanmälningar, men samtliga har lagts ner för att de inte går att utreda eftersom det inte går att peka ut gärningsmännen.

– Det är svårt för det sker ofta när det är mörkt och man hör någonting men man ser ingenting. Eller som i en del fall, man ser en mängd människor som springer utanför utan att kunna koppla det till någon person direkt, säger Sverker Thorsson, förundersökningsledare vid Falkenbergspolisen.

För Malin återstår bara hoppet om ett nytt boende.

– Vi behöver hjälp att komma härifrån, för den här situationen är inte hållbar i längden.

Fotnot: Malin är ett fingerat namn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer