Lagaholmsskolan är en av de skolor som håller stängt. Foto: SVT

Tre skolor i Laholm utsatta för inbrott

Uppdaterad
Publicerad

Tre högstadieskolor i Laholm utsattes under helgen för inbrott och skadegörelse. Det har lett till att två av skolorna håller stängt under onsdagen.

De tre skolorna som drabbats är Lagaholmsskolan, Våxtorpsskolan 7-9 och Skottorpsskolan. På Lagaholmsskolan och Våxtorpsskolan 7-9 blir det ingen undervisning för eleverna under onsdagen,  dels på grund av att förödelsen är så pass omfattande och dels för att polisen behöver genomföra teknisk undersökning i lokalerna.

Flera datorer stulna

– Det rör sig om ovanligt stor förstörelse, särskilt på dörrar och elevskåp, säger Jenny Jerrhage Lundquist, förundersökningsledare på polisen i Laholm.

Inbrottet i Våxtorpsskolans högstadiedel upptäcktes under gårdagen medan inbrotten på Lagaholmsskolan och Skottorpsskolan uppdagades på onsdagsmorgonen.

Vad som hittills framkommit är att minst 20 datorer stulits från Skottorpsskolan.

Övervakningskameror på en av skolorna

– Det är märkligt att inte larmet har gått på någon av skolorna. Men det kan bero på att larmet bara är igång under vissa tidpunkter, säger Jenny Jerrhage Lundquist.

Vidare berättar hon att Lagaholmsskolan har övervakningskameror men att man ännu inte hunnit titta på det filmade materialet. Det är ännu oklart om de övriga två skolorna har kameror.

Polisen misstänker att tjuvarna använt sig av fordon för att transportera stöldgodset. Därför välkomnas alla intressanta iakttagelser från allmänheten.

– I nuläget finns det ingen misstänkt, säger Jenny Jerrhage Lundquist.

Undervisningen återupptas

Den tillfälliga avstängningen drabbar hundratals elever. Enligt Richard Mortenlind, utbildningschef på Laholms kommun, är situationen allvarlig.

– Det här innebär grova störningar för verksamheten men också stor ekonomisk skada, säger han till SVT Nyheter Halland.

Undervisningen på Lagaholmsskolan och Våxtorpsskolan 7-9 återupptas under torsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.