Foto: Varbergs kommun

Tredje raka juldoppet för Varberg

Uppdaterad
Publicerad

För tredje året i rad doppade sig varbergarna inför julen på Barnens badstrand. I klippet ovan kan du se hur det såg ut.

Första advent slänger sig varbergarna traditionsenligt i havet. Varbergs kommun anordnar i år Juldoppet för tredje året i rad.

– Det är inte världens skönaste väder så vi blev lite nervösa för att ingen skulle bada, säger Helena Selander, projektkoordinator på Varbergs kommun.

Tradition i Varberg att bada året runt

Fem grader var temperaturen i vattnet med regn och blåst som en bonus upptill. Ungefär 1 000 personer valde att bevittna det hela och omkring femtio badare i olika åldrar slängde sig trots allt i plurret. Helena Selander var dock inte en av dem.

– Men ju mer jag arbetar med det här projektet blir jag mer och mer sugen på att vinterbada, säger hon.

Vad är det som lockar med juldoppet?

Jag tror det är en liten utmaning. Det är kul att göra det i grupp och det är en härlig stämning. Vi kör lite uppvärmning och sen springer man rätt ut tillsammans, säger Helena Selander.

Under 2011 firade Varberg 200 år som kurort och kommunen anordnade då påskdoppet. För tre år sedan blev det även ett juldopp.

– Faktum är att juldoppet blivit ännu mer populärt. I Varberg är det en gammal tradition att bada året runt, säger Helena Selander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.