Foto: SVT

Kritik mot nedläggning av ärtodling: Dåligt för miljön

Publicerad

Efter beskedet om att Findus lägger ner i Bjuv kräver nu LRF i Skåne och Halland åtgärder från regeringen för att rädda livsmedelsindustrin i södra Sverige. Ärtodlaren Magnus Pålsson utanför Laholm menar dessutom att de svenska ärtorna är bättre för miljön än de importerade vi kommer att få i framtiden.

Magnus Pålsson på Menlösa Gård utanför Laholm har odlat rotfrukter och ärtor till Findus i 35 år. Han är en av 500 odlare i Skåne och Halland som nu får leta andra grödor att odla. 

– Man tror inte att det är sant. Det här som vi varit så stolta över med Findus. Det starka varumärke som är förknippat med kvalitet och det miljötänk som vi har lagt ner både inom industrin och inom lantbruket, säger han.

”Dokumenterat låga utsläpp”

Enligt Magnus Pålsson är de utländska ärtor som efter Findus nedläggning kommer hamna på svenskarnas matbord betydligt sämre för miljön än de som odlas här.

– Med vår odling så har vi dokumenterat låga växthusgasutsläpp, vi får inte gödsla med kadmiumgödsel och vi använder bekämpningsmedel mycket, mycket restriktivt, säger han.

Konsekvens av den svenska modellen

Anders Richardsson på Lantbrukarnas riksförbund menar att Findus nedläggning är en konsekvens av just det svenska sättet att jobba, för det är dyrare.

– Sitter man på ett företag med åtta eller tio fabriker så funderar man på om man kan få samma jobb gjort med någon färre, säger han.

”Måste vägas in”

Regeringen håller just nu på att ta fram en nationell livsmedelstrategi för att stärka den svenska matproduktionen. I en debattartikel kräver nu LRF i Skåne och Halland att politikerna ska agera och förenkla regler och byråkrati för att det ska bli enklare för svenska lantbrukare att konkurrera med utländska.

– Vi måste definitivt väga in det här i vårt arbete med att ta fram en svensk livsmedelstrategi. Det handlar om vi vill ha en livsmedelsproduktion kvar i Sverige i dag, i morgon, nästa vecka och för våra ungdomars framtid, säger Anders Richardsson. 

Vill har samma villkor

Magnus Pålsson tycker att kraven på svenska och utländska odlare borde vara samma.

– Ska vi har svensk livsmedelsproduktion så måste vi vara beredda på att betala priset med tanke på de lagar och förordningar som vi har i Sverige. Ska vi leva efter det så får vi jobba efter det även med det som är importerat, avslutar han.

På lördagen hålls en protest med anledning av nedläggningen. SVT Nyheter sänder live på webben om manifestationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Findus varslar i Bjuv

Mer i ämnet