Aida Badeli, språkrör för Grön ungdom, menar att det aldrig är för sent att agera. Foto: Anna Palmgren/SVT

Trots beslut – så vill Grön ungdom upphäva tiggeriförbudet i Kungsbacka

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen trädde tiggeriförbud utanför matbutiker och tågstationer i kraft i Kungsbacka. Men trots att beslutet redan är klubbat i kommunfullmäktige gör ungdomsförbundet Grön ungdom nu ett försök att få det upphävt.

Tanken var att hålla en demonstration tillsammans med flera andra ungdomsförbund utanför kommunhuset, men med rådande restriktioner att inte samlas fler än 50 personer på ett ställe fick de ställa in. I stället har Grön ungdom nu startat en namninsamling som senare ska skickas till samtliga ledamöter i Kungsbackas kommunfullmäktige.

Vill se andra insatser

Även om beslutet redan trätt i kraft tror Aida Badeli, språkrör för Grön ungdom, att det kan upphävas om det kommer in tillräckligt många namnunderskrifter. I stället för att förbjuda tiggeri menar hon att man borde jobba med andra insatser som gör att personerna kan komma ur fattigdom.

– Det ska aldrig vara ett brott att be om hjälp, säger Aida Badeli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.