Foto: Privat/TT

Trots skyfallet är vattennivåerna fortsatt rekordlåga

Uppdaterad
Publicerad

Grundvattennivåerna i södra Halland är fortfarande rekordlåga. Det trots förra fredagens skyfall då det regnade lika mycket i Trönninge som det gör en vanlig månad, det skriver Halmstads kommun i ett pressmeddelande.

– Det kan upplevas som en paradox men när vi får så här mycket nederbörd på samma gång så kan marken inte ta emot allt och då får vi heller ingen snabb påfyllnad av grundvattenmagasinen, säger Mattias Leijon, förvaltningschef på Laholmsbuktens VA, i ett pressmeddelande.

I år har september varit ovanligt regnig. Och under förra fredagen föll det lika mycket regn i Trönninge i Halmstad som det vanligtvis gör under en hel månad. Fredagens regnoväder orsakade många översvämningar och under stora delar av dagen var Räddningstjänsten nedringda.

LÄS MER: Instängd i huset efter översvämning

Men trots den stora mängd nederbörd som föll över södra Halland är vattenbristen fortfarande ett faktum. Det är främst mellan november och mars som grundvattenbildningen sker. 

– När mätningarna visar att grundvattnet börjar fyllas på så upphäver vi bevattningsförbudet i dess nuvarande form, men det kan ändå kvarstå en del restriktioner. Varje liter vatten vi kan spara i vinter kommer att göra skillnad nästa vår och sommar, säger Mattias Leijon i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.