Representanter från Vårdförbundet Halland, Juliska Tot Wikström, Susanne Persson och Camilla Tellström, har fått signaler från arbetsplatser att de anställda mår dåligt. Foto: SVT

Tuff sommar för sjuksköterskorna

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en tuff sommar för sjuksköterskorna i Halland. En ny tendens är att det inte bara är sjukhusen, utan också inom kommunerna som tyngden har ökat. Allra tuffast har det varit i Varbergs kommun, enligt facket.

– Uppgivenhet, trötthet och en känsla av inte vara tillräcklig, säger Vårdförbundet Hallands ordförande Camilla Tellström om signaler som de fått från sina medlemmar, främst sjuksköterskor, som i sommar jobbat inom vården i bland annat regionen och kommunerna i Halland.

Att det är extra tufft på sjukhusens akutmottagningar i semestertider är inget nytt. För att täcka upp vikariebristen får ordinarie sjuksköterskor gå in på extra pass. Men när Vårdförbundet Halland i sommar varit runt på arbetsplatser i länet märker de att fenomenet har spritt sig mer än tidigare – även till kommunernas hemsjukvård.

– Det är en ny tendens i och med att det är så brett och stort. Vi har fått många signaler från kommunerna och närsjukvården att man inte mår bra på arbetsplatserna. I Varberg ser vi en extra signal att man inte har det bra, säger Camilla Tellström, ordförande Vårdförbundet Halland.

”Har inte hört detta”

Erland Linjer är socialnämndens ordförande i Varberg.

– Jag har inte hört detta. Det enda jag kan säga är att det är ingen som har sjukskrivit sig av de skälen under sommaren i Varbergs kommun, säger han.

Arbeta över gränserna

Vårdförbundet bedömer att vårdtyngden för kommunsjuksköterskorna har blivit tyngre – patienter skrivs ut tidigare från sjukhusen och hamnar i kommunernas hemsjukvård och det kräver större personalresurser.

– Jag tror kommunerna behöver tänka ett steg längre, och göra som man faktiskt gjort i en av kommunerna – Laholm. Där har man arbetat över gränserna. Sjuksköterskor inom LSS-verksamheten och inom hemsjukvården har arbetat tillsammans och det vill de nu fortsätta med även efter sommaren, säger Camilla Tellström.

I Varbergs kommun finns 70 sjuksköterskor indelade i olika geografiska områden, enligt Erland Linjer.

– Jag kan inte jämföra med hur man gör i andra kommuner, men det är klart att även om våra sjuksköterskor jobbar på olika boenden så stöttar de varandra när det behövs, säger han.

Att fler känner att de mår sämre och att tyngden har ökat, vad kan ni göra åt det?

– Vi kommer att begära in en rapport till socialnämnden om hur sommaren har fungerat och det gör vi varje år. Först då kan jag ge ett svar, säger Erland Linjer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.