Jonas Bergman (M) presenterade budgeten tillsammans med kommunrådskollegorna Lovisa Aldrin (L), Jenny Axelsson (C) och Ella Kardemark (KD) Foto: SVT

Tuffa tider väntar – Halmstads kommuns budget presenterad

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen presenterade den styrande alliansen i Halmstad sin budget för år 2020-2024. De konstaterar att det är tuffa ekonomiska tider och ställer nu högre krav på effektivisering.

När Sveriges kommuner och landsting (SKL) presenterade årets ekonomirapport var det en dyster läsning för kommuner. Halmstads kommun står också inför stora utmaningar. Det blir en större andel äldre och yngre befolkning och skatteintäkterna kommer minska.

– Vi står inför en ekonomi, med högre arbetslöshet och sjunkande skatteintäkter och det kommer inte att matcha våra kostnader. Vi kommer behöva utöka effektiviseringen i verksamheterna med 1,1 procent, säger Jonas Bergman (M), kommunråd i Halmstads kommun.

Miljardsatsning på nya skolor

Men budgeten innehåller också satsningar på sex miljarder kronor. Två av dem går till 55 nya förskoleavdelningar och 5500 nya platser i grund- och gymnasieskola.

– Vi behöver investera för att få plats med alla elever och komma bort från tillfälliga lösningar med paviljonger. Under längre tid har vi haft lite felaktiga prognoser och det har inte byggts i den takt som det behövs, säger Lovisa Aldrin (L), kommunråd i Halmstads kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.