Det var för drygt ett år sedan som två klimataktivister hindrade ett plan att lyfta från Halmstads flygplats. Foto: TT/SVT

Hindrade plan från Halmstad flygplats att lyfta – klimataktivister döms

Uppdaterad
Publicerad

En man i 70-års åldern och en kvinna i 60-års åldern  döms i Halmstad tingsrätt för brott mot luftfartslagen. Det var för drygt ett år sedan som paret gick ombord på ett plan på flygplatsen i Halmstad. Därefter ställt de sig i mittgången och höll upp ett budskap på banderoller och vägrade sätta sig ned.

Gärningen ska vara en del av en planerad aktion av klimataktivistgruppen ”Extinction Rebellion” som skedde på flera platser runtom i Sverige. Syftet med aktionen var att skapa opinion mot flygnäringens koldioxidutsläpp.

På flygplanet läste mannen upp budskapet från banderollerna medan kvinnan filmade och trots kabinpersonalens uppmaningar att de skulle sätta sig ned, fortsatt de stå upp.

Erkänner gärningen men bestrider brott

De döms nu att betala dagsböter på 13 000 kronor respektive 35 700 kronor. Själva erkänner de gärningen men anser att de handlat i nöd och det därför inte ska betraktas som ett brott, då koldioxidutsläppen från flyget skadar människor och miljön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.