Undersköterskan Izabela Winroth jobbar som undersköterska på demensavdelningen på äldreboendet Attendo Nissastrand i Halmstad. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Undersköterska slår larm – underbemanning på coviddrabbat äldreboendet i Halmstad

Publicerad

Efter att tolv boende på äldreboendet Nissastrand i Halmstad avlidit, med bland annat konstaterad covid-19, minskades bemanningen. Enligt undersköterskan Izabela Winroth uppmanades personal att ta semester eftersom ledningen inte ansåg att det fanns personalbehov då vissa rum stod tomma. Detta trots att det, enligt Izabela, fortfarande var arbetstungt på hennes demensavdelning. Något som hon menar ledde till brister i omvårdnaden.

Ledningen för boendet tillbakavisar dock kritiken och hävdar att de bemannat upp där det behövs. Halmstads kommun utreder nu anmälan från undersköterskan och vill i avvaktan på den utredningen inte kommentera ärendet.

– Att i en krissituation skicka kompetent personal på semester och lämna oss underbemannade är under all kritik, säger Izabela Winroth.

I klippet berättar hon mer om kritiken mot ledningen på Nissastrands äldreboende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet