Fredrik Jarlestål Jensen, undersköterska och facklig samordnare i Kommunal Halland. Foto: SVT/TT

Undersköterskor i nytt upprop om OB-ersättningen

Publicerad

Undersköterskor i Halland startar på nytt en namninsamling för att uppmärksamma politiker om sitt missnöje med OB-ersättningen. För ett och ett halvt år sedan gjordes samma sak, men den här gången hoppas de att deras tilltag ska ge effekt.

Den politiska ledningen i Region Halland fattade ett beslut 2017 som gav sjuksköterskor rätt till 100 procent i tillägg i ersättning under obekväm arbetstid. Undersköterskorna fick nöja sig med ett påslag på 50 procent.

– Vi begär att vi ska få en rättvis och jämställd ersättning för den obekväma arbetstiden, säger Fredrik Jarlestål Jensen, undersköterska och facklig samordnare i Kommunal Halland.

”Behöver tid för återhämtning”

Beslutet innebar också arbetstidsförkortning efter nattpass för sjuksköterskor för att ge tid för återhämtning – även det en åtgärd som inte rörde undersköterskorna.

– Vi behöver också tid för återhämtning, säger Fredrik Jarlestål Jensen.

Nu startar undersköterskorna en ny namninsamling, som de hoppas ska göra skillnad.

Vill skapa debatt

– Vi vill väcka liv i den här debatten och visa vårt missnöje för politikerna, och vi hoppas att de gör en förändring till det bättre, säger Fredrik Jarlestål Jensen.

Skillnaden i arbetsvillkor och OB-tillägg påverkar inte relationen mellan yrkesgrupperna, förklarar Fredrik Jarlestål Jensen.

– Vi förhåller oss professionellt mellan yrkeskategorierna. Men jag vet att flera undersköterskor har skrivit anmälningar om kränkande särbehandling gällande OB-tillägget, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer