Räddningstjänsten Väst kommer att fungera som pilotort. Foto: SVT

Undersköterskor ska släcka bränder

Uppdaterad
Publicerad

Undersköterskorna i Falkenberg och Varberg som jobbar natt ska inte bara åka på larm till gamla utan också kunna larmas ut på olyckor och bränder.

– Det ger en adrenalinkick, säger undersköterskan Pia Mattsson.

Det har utbildats för fullt. Det är nämligen inte bara inom brandkåren som släckgranaten, som vi berättade om igår, kan komma väl till pass. Räddningstjänsten Väst har nu utbildat undersköterskor i så kallade trygghetsteam för att kunna rycka ut i skarpa lägen.

– Får jag ett larm om en brand så ska jag först känna om dörren är varm. Vågar jag öppna dörren så rullar jag in en släckgranat och då gör ju den sitt jobb, säger undersköterskan Pia Mattsson.

TV: Se släckgranaten jobba!

Räddningstjänstens trygghetsteam arbetar sedan tidigare med natthemtjänst och med trygghetsskapande och förebyggande åtgärder. Men nu ska de även kunna rycka ut om de befinner sig närmast en brand eller en trafikolycka.

– Du vinner att någon kan släcka en brand i ett tidigt skede, du vinner att någon kan komma och hjälpa dig vid en trafikolycka i ett tidigt skede och du vinner att någon skulle kunna vid en drunkning eller ett sjukdomsfall kunna komma och hjälpa till tidigt, säger Fredrik Åkesson, verksamhetschef räddningstjänsten väst.

Men en undersköterska som ska släcka bränder och använda släckgranater. Utsätter man inte dem för vissa risker?

– Det är alltid risker med vissa insatster men om det är en stor risk med insatsen så ska man inte ge sig in i det. Då ska man bara rapportera om att det är en stor brand eller motsvarande.

Blir först i Sverige

Genom ett nytt utalarmeringssystem så kommer SOS-alarm att kunna se om ett trygghetsteams bil är närmare en olycksplats än räddningstjänstens. Räddningstjänsten Väst kommer att fungera som pilotort och man blir alltså först i Sverige att testa det nya arbetssättet.

Läs också: Granater räddade Per-Åkes gård

De nya larmen kommer att klassas som så kallade prio 1-larm precis som de akuta larmen inom undersköterskornas uppdrag inom natthemtjänsten.

– Det här blir ytterligare ett prio 1-larm. Så om de har ett trygghetslarm redan så kommer de inte vara tillgängliga för de här larmen och tvärtom, säger Fredrik Åkesson.

Men då kommer det att påverka deras övriga verksamhet?

– Detta kommer ju att ske vid olika tillfällen men inte varje natt och inte många gånger per natt. Vid de gånger det händer så kommer det självfallet att kunna påverka för stunden. Däremot ser jag inte att det kommer att påverka helheten i uppdraget.

”Ger en adrenalinkick”

Dagens övning har handlat om hur trygghetsteamen ska agera när de larmas ut på en trafikolycka. Undersköterskan Pia Mattsson ser fram emot deras nya arbetsuppgifter.

– Det är spännande på något sätt, det är roligt. Det ger en adrenalinkick, säger hon.

Hur tycker du att övningen gick?

– Första gången så var det lite pirrigt. Men nu har vi gjort det ett par gånger och då blir man genast varm i kläderna. Det blir nog skillnad när man får en levande människa. Då blir det nog lite vassare, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.