Foto: TT

Unga funktionsnedsatta fastnar i bidragsberoende

Publicerad

I södra Halland är det fler unga med funktionsnedsättning som sitter hemma med bidrag utan att arbeta än vad det är i norra Halland. Nu sätts EU-pengar in för att bryta trenden.

Förr kunde unga med funktionsnedsättning gå direkt från skolbänken till förtidspension. 2003 infördes istället aktivitetsersättning för unga under 30 år – istället för att bara sitta hemma skulle de erbjudas aktiviteter för att rehabiliteras in på arbetsmarknaden.

Men flera utredningar, bland annat en från Riksrevisionen, visar att det fungerar dåligt.

– Ett problem är att det inte funnits så mycket aktiviteter. Istället har det för många blivit en inlåsning i bidragssystemet där man inte velat ta ett jobb eftersom man är rädd att förlora aktivitetsersättningen, säger Fredrik Tågsjö, verksamhetsutvecklare på Samordningsförbundet i Halland.

Värst i södra Halland

Siffror från Försäkringskassan visar att betydligt fler unga med funktionsnedsättning i Hylte, Laholm och Halmstad är fast i aktivitetsersättningen utan arbete än vad som är fallet i norra Halland.

– Det beror troligen på flera olika faktorer, bland annat socioekonomi och att arbetslösheten i stort är större i södra Halland, säger Fredrik Tågsjö.

Samordningsförbundet har nu fått drygt fem miljoner kronor från EU:s socialfond för att dra igång ett treårigt projekt för att bryta trenden i södra Halland.

Börja redan i skolan

– Vad vi konkret ska göra är inte klart än, men vi tänker börja med dem som har förlängd skolgång för att få dem att klara och gymnasiet och sedan hitta ett arbete, säger Fredrik Tågsjö.

Samordningsförbundet är en sammanslutning av kommuner, region, Försäkringskassan och arbetsförmedlingen i Halland – ser att problemen är störst i Hylte, Laholm och Halmstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.