Foto: SVT

Unik bevistalan mot mordmisstänkta pojkar

Uppdaterad
Publicerad

De två 14-åriga pojkarna misstänks ha dödat en man i 65-årsåldern i Derome i Varbergs kommun. De är för unga för att åtal ska kunna väckas, men på onsdagen hålls ändå en förhandling mot dem i Varbergs tingsrätt.

Det var förra sommaren som en man i 65-årsåldern blev brutalt mördad i sin egen bostad. Och boende i trakten vittnar om att det fortfarande känns oroligt efter förra sommarens våldsamma händelse, och att det har pratats mycket om det som hände.

– Det är lite oroligt, säger Marita Karlsson, närboende.

Det är alltså två pojkar, nu 14 år gamla, som misstänks ha tagit mannens liv.

Enligt vad som framkommit i polisutredningen var pojkarna på rymmen från ett familjehem och ute efter att stjäla en bil.

De ska ha brutit sig in i mannens bostad och slagit sönder stora delar av inredningen och brukat mycket grovt våld mot mannen, våld som ska ha föranlett mannens död.

Mycket ovanligt

På onsdagen inleds en så kallad bevistalan i Varbergs tingsrätt mot de båda misstänkta pojkarna. När barn under 15 år misstänks ha begått ett grovt brott med en särskild hänsynslöshet, kan bevistalan användas i en domstol för att klargöra hur brottet gått till.

Men att bevistalan väcks är något som är mycket ovanligt.

– Jag känner bara till ett tidigare fall. Det är väldigt ovanligt och lagstiftaren skrev att detta bara kommer att ske undantagsvis, säger Pia Johansson, lagman och ungdomsdomare vid Halmstads tingsrätt.

Varför är det viktigt att bevistalan kan användas i vissa särskilda fall?

– Det är för att, med de rättsgarantier som finns inom en domstolsprövning, utreda och bedöma om ett barn verkligen har begått det allvarliga brottet, säger Pia Johansson.

Dom utan straff

Men Pia Johansson tydliggör att det inte handlar om att utdela något straff.

– Man får en dom med en utgång att ett barn begått ett brott, men det blir ingen påföljd. Och det är viktigt för allmänheten att veta, att det blir inget straff, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Deromemordet

Mer i ämnet