Verksamhetschef Susanne Nilsson och Mahbobah Hakimi tycker båda att det är positivt att det finns HVB-hem för enbart tjejer. Foto: SVT

Uppdelat boende ska stärka ensamkommande flickor

Uppdaterad
Publicerad

Ensamkommande tjejer kan vara utsatta på HVB-hem där de bor tillsammans med killar. Det uppger Falkenbergs kommun som är en av få kommuner i Sverige som har ett kommunalt boende för enbart tjejer.

Mahbobah Hakimi, som har bott på boendet i snart ett år, trivs väldigt bra.

– Jag tycker att det är bäst att bo med tjejer. Killar kan vara stökiga och tjejer är oftast lugna, så det kan bli lite problem, säger Mahbobah Hakimi.

Problem tidigare

Falkenbergs kommuns boende för ensamkommande tjejer startades i mars 2016. Innan dess bodde killar och tjejer tillsammans. Under tiden som boendet var gemensamt inträffade en händelse som fick kommunen att tänka om. Det var när tre killar försökte antasta en tjej på boendet.

– Då tänkte vi att det kanske inte är så lämpligt att ha tjejer och killar på samma boende. Samtidigt hade det fungerat under en längre tid och det var kul att se att de kunde umgås som systrar och bröder i mångt och mycket också, säger enhetschef Lama Akkache.

Enligt enhetschef Lama Akkache finns det fördelar med att ha uppdelade boenden. Foto: SVT

Positivt med delade boenden

Enligt Lama Akkache finns det fördelar med uppdelade boenden. 

– Personalen nämner ofta att tjejerna har blomstrat. När vi hade gemensamt boende så höll de sig oftast på ett av tjejernas rum och umgicks där, men nu vågar de komma ut i allrummet och vara med på aktiviteter och ta mer plats, säger hon.

Även Mahbobah Hakimi ser flera anledningar till att uppdelade boenden behövs.

– Alla tycker om att vi bara är tjejer här och att det inte finns några killar som stör, säger hon och fortsätter:

– Jag är muslim och kan inte gå ut utan sjal, men med tjejerna så är det inga problem, säger hon.

Information om jämställdhet

För att informera om jämställdhet och sex och samlevnad hålls gruppsamtal med de ensamkommande killarna och tjejerna. 

– Det är jättefina ungdomar men de vet inget om svenska värderingar när de kommer hit, så det är jätteviktigt att de får veta det. Och de tar det till sig, säger verksamhetschef Susanne Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.