Foto: TT

Uppmaningen: Slösa inte med dricksvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Det är knappast någon risk för ökentorka men då det varken regnat eller snöat speciellt mycket den senaste tiden är nu grundvattennivåerna oroväckande låga. Därför uppmanar nu Halmstads kommun invånarna att snåla med vattnet.

De kommande månadernas vattenförbrukning kommer avgöra om det kan bli fråga om krav på vattenransoneringar i södra Halland.

– I Halmstad är det lite mer besvärligt än i Laholm. I Laholm har vi en viss reserv, men i Halmstad ligger det närmare att reserven håller på att ta slut, säger Henrik Kellgren, verksamhetsutvecklare på Laholmsbuktens VA.

Flera steg

Nivåerna i grundvattentäkterna är mycket låga.

– Vi vill inte ropa varg men vill förbereda oss så gott vi kan ifall vi hamnar i en situation där vattnet tar slut. Nästa steg är ett bevattningsförbud som kan komma att träda i kraft redan nu under våren, säger Henrik Kellgren, verksamhetsutvecklare på Laholmsbuktens VA i ett pressmeddelande.

Hjälper inte bevattningsförbud kan nästa steg vara ransorering. Och då kan verksamheter få finna sig att bli utan vatten. I en nödsituation är det människors liv och hälsa som prioriteras högst.

Du kan se hela inslaget här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbrist

Mer i ämnet