I klippet berättar Harplingeborna Ulrika Mårtensson, Urban Pettersson och Birgit Ovanmo om varför de tycker att vårdcentralsfilialen borde vara kvar. Foto: Elin Schwartz och Marcus Alakangas

Upprörda känslor när vården riskerar att lämna orten

Publicerad

Vårdcentralsfilialen i Harplinge är en av fem filialer i Halland som riskerar att läggas ner nästa år. Bland boende möter förslaget kritik.

– Det byggs många nya bostäder här – då borde man utveckla vården istället för att stänga ner, säger Ulrika Mårtensson, boende i Harplinge.

I december ska politiker i nämnden för Närsjukvård i Region Halland fatta beslut om tjänstemännens förslag att lägga ned vårdcentalsfilialerna i Rolfstorp, Kungsäter, Åled, Harplinge och Simlångsdalen.

– Vi pratar om filialer som har ett väldig begränsat utbud. Det är viktigt att vi håller en hög kvalitet och att man vet att man kan få hjälp när man tar sig till en vårdcentral, säger Axel Storckenfeldt (M).

Men inflyttning sker ju nu till orter som Harplinge, kan det inte vara bra att kunna erbjuda vård där då?

-  Om förslaget går igenom betyder inte det att vi aldrig kommer öppna upp en vårdcentral med komplett utbud där. Förslaget är framtaget helt utifrån ett kvalitetsperspektiv och inget ekonomiskt att tala om, säger Axel Storckenfeldt (M).

Beslut fattas i december

Han menar att personalen är den stora kostnaden och att den oavsett blir kvar på den modervårdcentral de är anställda vid. Axel  Storckenfeldt (M) understryker också att beslut om förslaget än så länge inte fattat.

– Vi har uppmärksammat brister på en del filialer och de måste vi lösa på ett eller annat sätt. Sen om det blir nedläggningar eller upprustningar får vi se efter den politiska beredningen, säger han.

Nämnden kommer fatta beslut den 17 december.

I klippet berättar Harplingeborna Ulrika Mårtensson, Urban Pettersson och Birgit Ovanmo om varför de tycker att vårdcentralsfilialen borde vara kvar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.