Mannen från Laholm kunde åka runt i Helsingborg och Halmstad och köpa elektronik och abonnemang på kredit – med falskt körkort. Foto: Ur polisens förundersökning

Utsatt av ID-kapare: ”Man känner sig helt maktlös”

Publicerad

Under två dagar åkte laholmaren runt i Helsingborg och Halmstad och köpa elektronik, mobilabonnemang och bilar för en kvarts miljon kronor på kredit – i en annan persons namn.
– Man känner sig helt maktlös när någon går runt och säger att de är jag, säger mannens som utsattes för ID-kapningen.
Nu åtalas den misstänkte bedragaren vid Halmstads tingsrätt.

– Jag satt på jobbet när det ringde en kille från Tele2-butiken på Väla och frågade om jag varit inne och försökt köpa tre mobiltelefoner. De hade gjort en ID-scanning på körkortet som visade att det var falskt, berättar mannen från södra Skåne till till SVT Nyheter Halland.

Det var så det började en sommardag 2017.

Väktare tillkallades, men mannen som uppgav sig vara skåningen lyckades undkomma.

Den utsatte ringde sedan själv runt till andra telebolag och då visade det sig att det köpts en mängd mobiltelefoner och abonnemang i hans namn.

”För enkelt att handla”

Bedragaren hade också handlat en dator, en TV och två bilar på kredit, totalt varor för nästan 300 000 kronor – allt i den intet ont anande skåningens namn.

– Det var jätteobehagligt. Det känns som att det är för enkelt att handla utan att betala. Två bilar lämnades ut utan att lånet ens hade hunnit gå igenom. Uppenbarligen var det bara ett av telefonbolagen som scannade streckkoden på körkortet som var falskt,  säger han till SVT.

Nu, drygt två år senare, åtalas mannen från Laholm för grovt bedrägeri och olovlig identitetsanvändning. Han fångades på övervakningsfilmer i flera av butikerna och har i polisförhör erkänt att det är han.

Han säger i förhören att han stod i skuld till personer, som han inte vill namnge, och att dessa tvingade honom att göra det för att skriva av skuldena.

Restriktiv med personnummer

Alla ID-uppgifter och kontrollsiffror på framsidan av det förfalskade körkortet stämmer exakt med det äkta. Det är bara ansiktsbilden som bytts ut. Hur förfalskaren kommit över de uppgifterna har den drabbade inte fått någon klarhet i.

– Jag har mina aningar, men kan inte bevisa något, säger han och berättar om en rätt vanlig situation vid en utlandssemester en månad tidigare där det krävdes att han kunde legitimera sig med sitt körkort och där det också togs en fotostatkopia av det.

Har det lett till att du förändrat ditt beteende när det gäller hur du hanterar dina ID-uppgifter?

– Ja, jag är väldigt restriktiv med att ge ut mitt personnummer. Om jag går till posten, låter jag dem aldrig ta med sig mitt körkort när de hämtar paketet. Det går på ett par sekunder att fotografera av ett körkort och då har de alla uppgifter. Men det är svårt. Är du utomlands måste du till exempel ofta lämna in ditt pass i hotellreceptionen för att få hyra ett rum, säger mannen till SVT Nyheter Halland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer