Bilföretaget Nilsson special vehicles ligger i Laholms kommun. Foto: svt

Utsläpp från bilfabrik i Laholm behöver mätas på nytt

Uppdaterad
Publicerad
Det behövs kompletterande mätningar och beräkningar av för att säkerställa att det inte föreligger någon hälsorisk. Det menar Arbets-och miljömedicin Syd efter att ha tagit en närmare titt på utsläppen från en bilfabrik i Laholm, som ligger granne med en förskola.

SVT Nyheter Halland har tidigare rapporterat om bilföretaget Nilsson special vehicles och närliggande Sofiero förskola. Föräldrar har slagit larm då de känner sig oroliga för hur utsläppen av lösningsmedlet styren påverkar deras barn.

Företaget menar att utsläppen följer de regelverk som finns i Sverige i dag.

Begärde utlåtande

En konsultfirma konstaterade i en rapport i oktober att det inte förelåg några hälsorisker. Samtidigt konstaterades att lukten var högst påtaglig, något som oroliga föräldrar allt oftare har påpekat.

Den fortsatta oron ledde till att miljökontoret begärde ett utlåtande från Arbets-och miljömedicin Syd (AMM Syd), ett kunskapscentrum inom Region Skåne. Enligt utlåtandet behövs kompletterande mätningar och beräkningar för att säkerställa att det inte föreligger hälsopåverkan från styrenutsläppen.

Vill snabbt göra mätning

I den gamla rapporten går det inte att bedöma hälsopåverkan vid långtidsexponering.

– Man behöver ta fram den genomsnittliga utsläppshalten vid förskolan, förklarar miljöhygienikern Kristoffer Mattisson på AMM Syd.

Enligt AMM kan styren ha påverkan på kroppen. Men allt beror på vilken halt man utsätts för. Det kan leda till allt från trötthet och koncentrationssvårigheter till att i värsta fall vara cancerogent.

Richard Mortenlind, utbildningschef på Laholms kommun. Foto: SVT

Kommunen tar utlåtandet på stort allvar.

–  Denna utredning vill vi skyndsamt få genomförd för att säkerställa att verksamheten kan bedrivas utan hälsorisker för barn och personal, säger Richard Mortenlind, utbildningschef på Laholms kommun, i ett pressmeddelande.

Filter på plats i vår

Fredrik Nilsson, som är vd på Nilsson special vehicles, ser positivt på att man försöker ta fram så mycket fakta som möjligt i ärendet. Företaget tänker nu installera ett filter.

Fredrik Nilsson, vd på Nilsson special vehicles i Laholms kommun. Foto: SVT

– Vi har tittat på olika lösningar under hösten. Det står mellan två filetervarianter. Huvudtanken med det är att lukten försvinner med mellan 90 och 95 procent. Det tar också bort själva styrenet. Det renar alltså utsläppen, förklarar han och tillägger att filtret kommer på plats någon gång mellan mars och april 2019.

Beskedet förändrar inte kommunens plan att göra en egen mätning. Då det inte finns några akuta hälsorisker kommer verksamheten på Sofiero förskola fortsätta som vanligt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Antingen borde föskolan eller fabriken flytta, säger föräldern Julia Thegerström. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer