Regionpolitikerna har fått nog av vaccin-turismen som de menar har gått över styr. Foto: SVT/TT

Vaccinturismen skenar i Halland – Regionen: ”Har diskuterat att stänga gränsen”

Uppdaterad
Publicerad

I de norra delarna av Halland är nu mellan 50 och 60 procent av de som bokar tid för vaccination folkbokförda i andra län. Trenden måste få ett stopp, menar regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M), som sett över möjligheterna att stänga gränsen.

– Här måste man agera från nationell sida, säger hon.

Totalt är en fjärdedel av vaccin-bokningarna i Halland gjorda av personer skrivna i andra regioner. Nu vill de regionala politikerna se ett större samarbete kring doserna och hur man kan hjälpas åt med personal. Och besked måste komma snabbt.

– Jag blir irriterad på de som är ansvariga för vaccinationerna, att man inte ser att det här händer och att de behöver agera snabbare. Vi behöver få hjälp med att fördela vaccinet på ett annat sätt, säger Mikaela Waltersson (M).

Coronapandemin

I klippet berättar Mikaela Waltersson (M) om hur vaccin-turisterna påverkar Halland.

Enligt Sveriges radio Halland kommer Folkhälsomyndigheten inte att fördela fler vaccindoser till regionen på grund av detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet