Ny rekommendation kring vaccin och försenade leveranser ställer till det för personer under 65. Foto: Johan Nilsson / TT

Vaccinationen i Halland inte klar förrän i augusti

Uppdaterad
Publicerad

Den nya rekommendationen att Astra Zenecas dos nummer två ska ges först 9-12 veckor efter första dosen, gör att personer i länet under 65 inte ska räkna med att bli färdigvaccinerade förrän i augusti.

Från början var planen att större delen av hallänningarna skulle ha påbörjat vaccinationen redan i slutet av april och att alla skulle vara klara till halvårsskiftet.

Den tidigare vaccinationsplanen gjordes med förutsättningarna att Astras vaccin skulle kunna ges med fyra veckors mellanrum men de nya rekommendationerna sätter käppar i hjulen för den planen.

– Vi följer nu Folkhälsomyndighetens rekommendation och bokar in andra dosen efter tio veckor, men man har ett visst skydd redan efter första dosen, säger Pernilla Wallerstedt, Region Hallands vaccinationssamordnare till Hallandsposten.

Att det blir en förseningar på grund av den nya rekommendationen var Hallandsposten först med att berätta.

Dessutom har ingen av de tre godkända vaccinleverantörerna lyckats leverera vaccin i den mängd som utlovats. Större mängder av Astra Zenecas vaccin når Halland först i april och framåt, uppger Pernilla Wallerstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet