Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ställ din fråga om vaccineringen mot covid-19 i Halland till länets biträdande smittskyddsläkare Maria Löfgren. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Vad vill du veta om covidvaccineringen i Halland?

Uppdaterad
Publicerad

När får jag min vaccinspruta? Det är den vanligaste frågan som biträdande smittskyddsläkaren i Region Halland, Maria Löfgren, får just nu. Men frågor på den detaljnivån har hon svårt att svara på i nuläget. Däremot svarade hon på en rad andra frågor från er när hon under måndagen deltog i SVT Nyheter Hallands chatt om covidvaccineringen i Halland. Läs hennes svar här nedanför.

SVT rapporterade · Ställ din fråga om covidvaccineringen i Halland

Stort tack för alla frågor.

Av praktiska skäl har det varit omöjligt för smittskyddsläkaren Maria Löfgren att svara alla under en timmes tid.

Nu stänger vi ner chatten för den här gången.

Fredrik Magnusson/ redaktör SVT Nyheter Halland

SVT · Fredrik Magnusson

Det står att information kommer via sociala medier när man kan vaccineras. Vilka sociala medier kommer att användas? Kommer 1177 att användas för riskgrupperna?

viveka Andersson

Maria Löfgren:

1177.se kommer vara ingången för alla invånare för information om vilka grupper som är aktuella för vaccination och om hur man bokar tid. Utöver detta kommer information finnas på regionhalland.se och regionens Facebooksida.

SVT · Fredrik Magnusson

Här hittar ni mer information om de olika prioriteringsfaserna för vaccineringen, som smittskyddsläkare Maria Löfgren hänvisar till här i chatten.

Rekommendationer för vaccination mot covid-19 — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

Fredrik Magnusson /redaktör SVT Nyheter Halland

SVT · Fredrik Magnusson

När börjar ni vaccinera riskgrupper

Margareta

Maria Löfgren:

Vaccinationen följer den nationella prioriteringsordningen som finns publicerad på Folkhälsomyndigheten.se.

De som är yngre (under 70 år) men som tillhör en medicinsk riskgrupp erbjuds vaccination i Fas 3 och denna fas kommer påbörjas under våren 2021. Exakt tidpunkt för när denna fas inleds kan jag inte ge idag, men i takt med att fler vaccin godkänns och att leveranserna till Halland blir säkrare kommer allt säkrare prognoser kunna ges.

Region Halland avser att löpande presentera uppdateringar över i vilken fas vaccinationsarbetet pågår och vad man kan förvänta sig framåt.

SVT · Fredrik Magnusson

Kommer folk under 18 vaccineras under halvåret eller kommer dom inte vaccineras alls ?

Magnus

Maria Löfgren:

I dagsläget finns ingen generell rekommendation om att vaccinera barn och ungdomar. Inget vaccin är ännu godkänt för barn, vilket gör att detta inte är aktuellt i första skedet.

SVT · Fredrik Magnusson

Kommer svårt allergiska personer som har födoämnesallergier och/eller allergier mot vissa läkemedel att kunna ta vaccin mot covid-19?

Annelie

Maria Löfgren:

Om man är allergisk mot något av de ämnen som ingår i vaccinet (finns information om i FASS) ska man inte vaccineras med det vaccinet.

Om man har allvarlig allergi mot många olika läkemedel eller andra vaccin bör man rådfråga sin läkare innan man vaccineras (oavsett vilket vaccin det gäller).

SVT · Fredrik Magnusson

Hur många doser har Halland fått hittills och hur mga är redan vaccinerade???

Gittan

Maria Löfgren:

Jag har ingen exakt siffra på hur många som är vaccinerade, eftersom man under dagen vaccinerat. Regionen kommer dock löpande presentera siffror över hur många som blivit vaccinerade vecka för vecka.

SVT · Fredrik Magnusson

Vad vill ni säga till dom som inte tänker vaccinera sig?

Ulla Carlsson

Maria Löfgren:

Att vaccinera sig är ett erbjudande till alla vuxna i Sverige, dvs det är ett fritt val man gör som individ.

Det kan finnas olika skäl bakom ett beslut att inte vaccinera sig. Om man har funderingar kring vaccination i förhållande till att man har någon annan sjukdom eller behandling så kan man vända sig till sin läkare och diskutera.

SVT · Fredrik Magnusson

Det är roligt att ni är så många som ställer frågor. Maria försöker svara på så många hon hinner under den här timmen.

Många av undrar när när just ni utifrån er specifika sjukdomsbild, bostadsort eller ålder kommer få vaccinet. Det är tyvärr på en detaljnivå som smittskyddsläkaren har svårt att svara på i varje enskilt fall.

Fredrik Magnusson/ redaktör SVT Nyheter Halland.

SVT · Fredrik Magnusson

Personer med autoimmuna sjukdomar tex Sjögrens Syndrom bör inte vaccinera sig med levande vaccin har jag läst. Stämmer det? Vilket vaccin har ha region Halland ?

Raija Enckell, Varberg

Maria Löfgren:

Vaccination med levande vaccin ska inte göras vid nedsatt immunförsvar pga sjukdom eller behandling. De covid-19-vaccin som finns godkända är inte levande vaccin.

De covid-19-vaccin som finns godkända kan ges också till personer med nedsatt immunförsvar, även om effekten av vaccination kanske blir sämre.

SVT · Fredrik Magnusson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet