Den våldtäktsdömde ex-politikern släpps ur häktet i väntan på att förhandlingarna i hovrätten ska komma igång. Foto: TT

Våldtäktsdömd ex-politiker släppt ur häktet – beslut i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta lokalpolitiker som i somras dömdes i Halmstads tingsrätt för våldtäkt är nu släppt från häktet, enligt ett beslut i Hovrätten för Västra Sverige. Han är fortfarande på sannolika skäl misstänkt för brottet.

Tingsrätten dömde mannen till fängelse i två år för sexköp och våldtäkt. I väntan på att domen skulle vinna laga kraft beslutade tingsrätten att mannen skulle stanna kvar i häktet. Mannen erkände sexköp men överklagade våldtäktsdomen till hovrätten.

Hovrättsförhandlingarna har nu skjutits upp eftersom kammaråklagaren vill att förundersökningen ska kompletteras, vilket kan ta längre tid än fyra till sex veckor.

Hovrätten anser att ex-politikern inte längre ska sitta häktad under den tiden då skälen för häktning inte uppväger det intrång eller men som det innebär för mannen. Misstankarna mot honom kvarstår dock fortfarande.

Haft förtroendeuppdrag

Mannen har haft flera förtroendeuppdrag inom Halmstads kommun. I samband med att han häktades frös partiet hans uppdrag, men när han sedan erkände sexköp fick han lämna samtliga politiska uppdrag.

P4 Halland var först med att rapportera om nyheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.