Martin Zemlicka, psykolog, ger sina tips om hur man ska komma igång med jobbet efter semestern. Foto: SVT / TT

Vanligt med trötthet efter semestern

Uppdaterad
Publicerad

För de flesta är semestern snart över och för många är den första veckan på jobbet svårast. En av orsakerna till det, menar psykologen Martin Zemlicka, är orimliga förväntningar på vad som ska hinnas göra under sin semester.

Semestern är tiden för att vara supersocial, hinna måla om huset, åka på en resa och samtidigt hinna vila. 

Ledigheten menar Martin Zemlicka, psykolog i Halland, är så omtalad bland sociala medier och bland vännerna att man känner behovet av att prestera mer än vad man klarar av.

Detta menar han är laddat för en negativ start på jobbet.

– Man vill hinna med så mycket men om man hade granskat planerna med sunt förnuft hade man förstått att det är helt orimligt mycket man planerat in, säger Martin Zemlicka till SVT Nyheter Halland.

Var snäll mot dig själv

Genom att ge kroppen tid och ha överseende med att man inte presterar direkt undviker man att nedslås av att komma tillbaka till jobbet.

En metod för att påbörja rutinerna efter semestern berättar Martin Zemlicka kan vara att komma in till jobbet någon dag innan jobbet startar för att få in känslan av den gamla vardagen.

– Sänk kraven på dig själv, det tar ett tag att få igång hela maskineriet. Lägg inte de tuffaste mötena direkt utan ha en liten startsträcka så du kommer in i det, säger han.

Normalt med depression

Många vittnar om att de är trötta och förvirrade när de kommer tillbaka till jobbet från semestern. Anledningen är att det tar tid att komma tillbaka till gamla rutiner efter att under en längre period helt växlat om.

Det menar Martin Zemlicka är helt normalt. Även att bli deprimerad tillhör vanligheterna.

– Men skulle det inte gå över kan det vara läge att se över rutinerna och om man verkligen trivs på sin arbetsplats eller om det finns något annat runt om som stör, förklarar Martin Zemlicka.

– Hjärnan har också tagit semester, men det brukar gå över rätt så snabbt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.