Jörgen Westman är chef på Hemköp i centrala Halmstad. I klippet berättar han hur hans butik hanterar papperskassebristen. Foto: Marcus Alakangas/SVT/TT

Slut på papperskassar när det råder brist på pappersmassa

Uppdaterad
Publicerad

Brist på pappersmassa i Europa samtidigt som efterfrågan på pappersprodukter ökar har lett till att det är ont om papperskassar i handeln. Jörgen Westman, chef på Hemköp i Halmstad, har helt slut i sitt lager.

– Det har varit ett pågående problem sedan i juni. Vi har försökt köpa in från olika ställen. Tyvärr har vi tomt i butiken nu, säger Jörgen Westman.

Problemet bekräftas av Axfood, som äger både Hemköp och Willys. Det kan dock se olika ut från butik till butik och skilja sig från vecka till vecka, uppger koncernen.

Finns andra alternativ

I nuläget dammsugs marknaden för att hitta fler leverantörer. Samtidigt finns alternativ.

– Oftast i form av såväl andra och oprofilerade papperskassar som flergångskassar och plastbärkassar av återvunnen plast. Så förhoppningen är att det inte ska behöva påverka kunderna i någon större utsträckning. Som vanligt är den bästa kassen den som används flera gånger, och vi uppmuntrar därför kunderna att i möjligaste mån fortsätta ha med sig egna kassar, säger Magnus Törnblom, presschef på Axfood.

Även Ica-gruppen bekräftar att det råder en generell brist på papperskassar.

– Men just nu är det inte slut på papperskassar centralt hos Ica, skriver pressansvarige Gabriella Ohlzon i sms till SVT Nyheter.

I videoklippet ser du hur bristen på papperskassar slår mot butiken i Halmstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.