Varberg har växtvärk

Uppdaterad
Publicerad

Hallands attraktiva läge, som vi berättade om på måndagen, ställer stora krav på samhällsplaneringen.

I Varberg till exempel förbereder sig kommunen för 20 000 nya invånare år 2030. Men redan nu har man svårt att hålla jämna steg med den ökande befolkningen. Önskelistan på vad Varberg borde satsa på den närmsta tiden är lång. Idag bor det närmare 60 000 invånare.

-Varberg gör en omställning, från en ganska liten kommun till en något större, säger Jan Malmgren, samhällsplaneringschef i Varberg. Det ställer ganska stora krav på kommunen, alltifrån infrastruktur, vägar, IT, energiproduktion och vattenförsörjning. Så det är fråga om ganska stora investeringar framöver. Just nu håller vi på att se över hur vi kan modernisera vårt arbetssätt för att få en smidigare hantering av bostadsproduktionen.

För det är just bostäder som kommer att bli den största utmaningen. Redan råder det brist på hyresrätter och småhus. Och på kommunens samhällsplanering är man självkritisk. -Kommunen i Varberg, har inte varit så bra på att själv tala om vad det är man vill, vad är det man vill producera och vart ska det vara produktion på småhus och i vilken tidordning, säger Jan Malmgren. -Den här typen av sammanhållen planering lägger vi nu mer strategi på

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varberg

Mer i ämnet