Foto: Varbergs energi

Varberg inte längre störst på solenergi

Uppdaterad
Publicerad

I två år har Varberg haft Sveriges största solcellspark. Nu petas man ner från tronen av nya anläggningen på Säve flygplats i Göteborg.

– Det är på tiden. Jag är förvånad att vi haft den största solcellsparken så länge, säger Björn Sjöström, vd för Varbergs energi som här avtäcker ett nyinstiftat vandringspris till tronföljaren.

När solcellsparken vid motorvägen i Tvååker togs i drift sommaren 2016 beräknades den producera 3 000 Megawattimmar per år – lika mycket som energiförbrukningen för 250 villor.

– Vi är nöjda. Den har levererat i linje med eller till och med lite mer än vi trodde. Någon vinst har den inte bidragit med än, mer ser vi över hela livslängden på 30 år kommer vi att få lönsamhet på satsningen, säger Björn Sjöström, vd för Varbergs energi.

Öppna folks medvetande

Men främsta syftet har inte varit att generera stora vinster till det kommunägda energibolaget, enligt Björn Sjöström, utan att bidra till ökad kunskap och utveckling för svensk solenergi.

– Vi har bidragt med att öppna folks medvetande genom att visa att det fungerar väldigt bra med solenergi i Sverige. Men vi tycker att vi har haft Sveriges störa solcellspark alldeles för länge nu, säger Björn Sjöström.

Fyra gånger större

Varbergs energi har nu instiftat ett vandringspris som ska gå till den som har Sveriges största solcellspark och den kommer man nu att lämna över till Göteborgs energi som i mitten av december sätter igång sin anläggningen på Säve flygplats som blir fyra-fem gånger så stor som Varbergs.

Har ni några planer på att ta upp kampen och bygga fler solcellsparker?

– Det finns inga konkreta planer i nuläget. Vi är öppna för det om vi hittar rätt mark. Men det största för framtiden är snarare solceller på tak och vi har nyligen byggt en av Västsveriges största takanläggningar – 6000 kvadratmeter på Deromes nya husfabrik utanför Varberg, säger Björn Sjöström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.