Varbergs Bois möter IFK Göteborg Foto: SVT

Varbergs Bois och HBK redo för Svenska cupen

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen startar Svenska cupens gruppspel och både Varbergs Bois och Halmstad BK spelar gör sin tävlingspremiär för säsongen. För Bois väntar IFK Göteborg på bortaplan.

Det är bara gruppvinnarna som går vidare och samtliga halländska lag har hamnat i tuffa grupper. Under lördagen spelar Halmstad BK mot Oddevold och Varbergs Bois ställs mot IFK Göteborg. Joakim Persson, tränare i Varbergs Bois, säger att förberedelserna har varit bra inför matchen.

– Vi har tittat på deras senaste fyra matcher och vi har arbetat lite mer med försvarspel på grund av att Göteborg är ett lag med stor kvalité. Det är klart att vi förstår att det blir betydligt svettigare. Förhoppningsvis ska vi kunna göra match av det, säger Joakim Persson.

Han tror att en nyckel till ett bra resultat är att spelarna värderar matchsituationerna rätt.

– Vi ska göra något med bollen när möjligheterna ges men samtidigt kan vi inte vara naiva och stå och drälla med bollen på egen planhalva för då är de sylvassa. Det gäller att vara noggran i i vårt passningsspel.

Vill se ett modigt lag

Joakim Persson säger att det absolut viktigaste är att laget vågar spela sitt eget spel.

– Vi måste ha modet att våga spela mot Göteborg och inte bara stå och försvara oss. Vi har ambitioner och det är bättre att vi förlorar än att vi inte försöker. Det handlar om att bygga vidare på de träningsmatcher vi haft tidigare.

Är på rätt väg

Det är många nya spelare i truppen och Joakim Persson säger att målsättningen är att laget ska vara riktigt ihopspelade till seriepremiären 3 april.

– Vi har sexton nya spelare och fyra gamla och tre lärlingar. Vi är nästan glada att vi har lärt oss namnet på varandra. Men jag tycker ändå att vi har sett tillräckligt bra ut i träningsmatcherna för att det ska kännas som att vi är på rätt väg, säger Joakim Persson.

Trots att gruppen är tuff så har Joakim Persson siktet inställt.

–  Målet är att gå vidare från gruppen. Sedan får man givetvis revidera det efter resultaten. Men vi kan inte gå in och tänka på något annat i första matchen.

Även Tvååker går in i tävlingen till helgen efter att ha skrällslagit Örgryte och tagit sig vidare till gruppspelet. De möter Örebro på söndag.

Här är grupperna

Grupp 1: Malmö, Brommapojkarna, Gefle, Dalkurd

Grupp 2: AIK, Halmstad, Syrianska, Oddevold

Grupp 3: Djurgården, Jönköping, Degerfors, Frej

Grupp 4: Häcken, Sundsvall, Värnamo, Norrby

Grupp 5: Östersund, Kalmar, Åtvidaberg, Trelleborg

Grupp 6: Norrköping, Örebro, Helsingborg, Tvååker

Grupp 7: Sirius, Göteborg, Varbergs Bois, Öster

Grupp 8: Elfsborg, Hammarby, Gais, Vasalund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.